Две жени с коронавирус родиха здрави бебета в Университетска болница в Стара Загора. Доц. Николай Лазаров от клиниката разказва повече зслучаите в "Тази сутрин", в репортаж на Дарина Колева.

"Още след раждането децата са изолирани в клиниката по неонатология. Едната майка вече е изписана и се е прибрала вкъщи след негативен тест за коронавирус. Надяваме се всеки момент това да стане и с втората майка", споделя доцентът.

Майките са постъпили с коронавирус за раждането. И двете са имали висока температура и това усъмнява лекарите да им направят PCR тест. Интересното е, че и двете са били с негативен бърз тест от преди това. PCR тестът обаче се оказва положителен.

Жените са излолирани в клиника по пулмология. При тях влиза медик със специална екипировка, който проверява разкритие и други симптоми, докато започне раждането. 

"До прегръдка едва ли се стигнало, но майките са си видяли децата. При такъв случай на раждане децата бързо се изолират от майките си. Досега няма доказано предаване на вируса от майка на дете, но това не означава, че детето не може да се заради след това", допълни доцент Лазаров.

Яница Йорданова е една от майките, родили с коронавирус. Тя постъпва в болница малко преди термина си. Бързият й тест за коронавирус е отрицателен, но заради висока температура й правят и PCR, който е положителен. Същото се случава и с другата родилка и двете са настанени в ковид отделение. На 18 октомври Яница ражда здраво момченце.

„Бебчо се казва Виктор. Името не е избрано случайно. Означава победител, защото от ден първи на този свят, мисля че си дойде точно по този начин“, споделя майка.

Яница чака да види отрицателен резултат от теста си, за да може да види бебето си. „Само таткото го видя вчера. Очаквам с нетърпение да се гушкаме вкъщи заедно.“

Двете майки са родили в специално отделена ковид зала, която отговаря на противоепидемичните условия за отделен вход, отделен изход, така че персоналът да влезе абсолютно подготвен при тези жени, за да извърши раждането – това разказва доц. Георги Минков, зам.-директор по лечебната част.

В предаването "Тази сутрин" днес гостува и доктор Георги Стаменов във връзка с нова кампания на болницата, която той управлява. Повече научете от btvnovinite.bg: