Jólabókaflóð е прекрасната коледна традиция, която имат в Исландия. Тя е толкова хубава, че би трябвало да я има във всяко семейство, независимо в кой край на света се намира.

В навечерието на Коледа, всички членове на семейството в исландия си подаряват книги. Отварят ги по едно и също време през нощта и четат, докато хапват шоколад.

  • Как Наум Шопов, Теа Минкова и сестра й Ая събраха 20 000 лева за „Българската Коледа“
  • Екзотика край камината: Коледа с розови пижами в дома на Деми Мур (СНИМКИ)
  • Коледната ваканция на Нина Добрев и Шон Уайт в Аспен, Колорадо (СНИМКИ)
  • 2023 г. за Василена Винченцо – бебе "Меченцо", шофьорска книжка и много гушки
  • Визия „диско топка“ – как да изглеждаме неотразимо в новогодишната нощ (ВИДЕО)
  • Тежка Коледа за Брус Уилис. Съпругата му с откровено видео
  • Иван Масларов от "Фермата" 9 за операцията, през която премина днес
  • Коледа на плажа: Нети се къпе в морето посред зима (ВИДЕО)
  • Балерината Мартина от "Фермата" 9: С приятеля ми сме колеги, живеем заедно от 3 години (ВИДЕО)
  • Ивет Лалова, посочвайки коремчето си: Подаръкът на Симоне за рождения му ден (СНИМКИ)

Ползите от това да сме заедно

Книгата винаги е добър избор за подарък - независимо от повода. Когато всички имат книги за подарък, времето за четене е споделено. Ако имате деца, почетете им в началото. А докато вие отваряте книгата, те ще отворят шоколада си. Четенето заедно укрепва връзките в семейството. 

Снимка: Istock.com

Ползите от четенето

Четенето е много повече от полезен навик. То изгражда умения за разбиране, натрупва се речников запас, усъвършенства начина на говорене, повишава вниманието и концентрацията, развива въображението и още много. Четенето е най-лесният начин да пътуваме във времето. Може да се върнем в миналото, чрез използвани архаични думи, или да отидем в бъдещето, чрез добре построения от автора свят.

Ползите от шоколада

За да проправим своята малка пътека към щастието, понякога трябва да се опрем на физиологията и да правим това, което прави тялото ни щастливо. Много храни могат да засилят действието на ендорфините. Шоколадът например е един от доказаните начини „хормоните на щастието“ да скочат високо. Само няколко блокчета са достатъчни, за да ни накарат да се усмихнем, да повишим настроението си и да подобрим здравето.

Шоколад, бонбони, сладолед и други любими храни облекчават отчасти стреса, чрез въздействието си върху мозъка. Те активират сетивата за възнаграждение с различи невротрансмитери като хормонът допамин.

Снимка: iStock