Тя е фина, елегантна, нежна. Каквато всяка жена би искала да бъде. Оставя усещането, че не обича да е център на внимание, само че тя излъчва онзи финес и очарование, и то почти без усилие, заради които нямам как да остане незабелязана.

Емануела Толева е половинката на продуцента на "Фермата" Андрей Арнаудов и днес гостува в темата ни "Рецепта за Коледа". От разменените помежду ни думи става ясно, че отсреща е един много отговорен човек и въпреки ангажиментите в края на годината и грижите покрай сина им, Емануела отдели време, за да ни покани в кухнята си и да приготви любима за семейството празнична рецепта - стекове от целина. Междувременно се потапяме и в предколедните трепети на майка и син.

Каква е Коледата на Емануела и нейното семейство – като дете и днес, когато вече имаш свое семейство?
Коледа е любим мой празник, винаги е било така. Днес просто се старая да предам тази празничност и очакване и на Васко. Украсихме заедно елхата. Ангажирах го специално да дава идеи коя играчка къде да сложим, да се чувства значим в процеса! (смее се)

Плъзнете, за да видите първата Коледа на Васко и Васко днес

Значи вече сте украсили у дома?
Украсихме. Друга година намирам време далеч по-късно през декември, но сега избързахме, защото Васко очакваше това с нетърпение. А след поставянето на третата играчка нямаше търпението да стои на едно място и да “аранжира”!

Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?
Коледата е много различна тази година! Това е първата Коледа, която Васко някак съзнателно чака и се вълнува истински. Очаква Дядо Коледа да ни посети, разпитва ме за него, подскача от радост като му разказвам!

Тази година се разделихме с много близък човек. Има хора, които липсват всеки ден и празничните дни не само, че не правят изключение, ами засилват тези емоции. Та тази Коледа, освен с цялото вълнение и уют, които ѝ се полагат, ще бъде натоварена и с немалка липса.

Писахте ли с малкия Васил писмо до Дядо Коледа? Оставяте ли мляко и бисквитки?
Писахме! Васко е на 3 години и половина и писмото го написах аз, той рисуваше сърца отдолу на писмото, по негови думи! (смях)

Имате ли си определена семейна традиция по това време на годината?
Просто да бъдем заедно! Това е най-важно!

В очакване на Коледа 2021
Снимка: Личен архив


Любимата за теб рецепта за Бъдни вечер или за Коледа? Ще я споделиш ли с нас? 
Имам много любими рецепти, но ще споделя любима на Андрей. Много обича да приготвям вкъщи стекове от целина на фурна. Те са подходящи за Бъдни вечер и сега ще споделя с вас рецептата за тях!

Снимка: Личен архив

Продукти за 4/5 порции

1 голяма глава целина
Зехтин 1 с.л.
Сусамово олио 2 с.л.
Самардала 1 ч.л.
Черен пипер на вкус
Сок от половин лимон (ястието може да понесе и малко повече, стига да обичате по-кисело)
Мед 1 ч.л.
Шрирача лют сос (който обича люто)
Прясна мащерка

Снимка: Личен архив

Начин на приготвяне

  • Обелваме целината и я режем на “филийки” от 1,5 - 2 см
  • В тава слагаме хартия за печене и намазваме листа хартия със зехтин.
  • Нареждаме стековете от целина в тавата и с четка за мазане ги намазваме от двете страни с маринатата.
  • Поръсваме черен пипер на вкус.
  • Завършваме, като слагаме отгоре клонки прясна мащерка.
  • Затваряме с фолио и печем в загрята фурна на вентилатор 40 мин. на 200 градуса.
  • След това може да махнете фолиото и да печете още 5 мин. на функция грил. Андрей я обича препечена и аз винаги в вадя на ръба, преди да загори много:-)

Снимка: Личен архив

Марината: В малко бурканче смесвам лимона, самардалата, меда, шрирача сос и сусамово олио. Разбивам много добре.

Важно! Самардалата и шрирача сосът са доста солени. Затова няма допълнително сол в рецептата.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел