Тя е фина, елегантна, нежна. Каквато всяка жена би искала да бъде. Оставя усещането, че не обича да е център на внимание, само че тя излъчва онзи финес и очарование, и то почти без усилие, заради които нямам как да остане незабелязана.
Емануела Толева е половинката на продуцента на "Фермата" Андрей Арнаудов и днес гостува в темата ни "Рецепта за Коледа". От разменените помежду ни думи става ясно, че отсреща е един много отговорен човек и въпреки ангажиментите в края на годината и грижите покрай сина им, Емануела отдели време, за да ни покани в кухнята си и да приготви любима за семейството празнична рецепта - стекове от целина. Междувременно се потапяме и в предколедните трепети на майка и син.
Каква е Коледата на Емануела и нейното семейство – като дете и днес, когато вече имаш свое семейство?
Коледа е любим мой празник, винаги е било така. Днес просто се старая да предам тази празничност и очакване и на Васко. Украсихме заедно елхата. Ангажирах го специално да дава идеи коя играчка къде да сложим, да се чувства значим в процеса! (смее се)
Плъзнете, за да видите първата Коледа на Васко и Васко днес
Значи вече сте украсили у дома?
Украсихме. Друга година намирам време далеч по-късно през декември, но сега избързахме, защото Васко очакваше това с нетърпение. А след поставянето на третата играчка нямаше търпението да стои на едно място и да “аранжира”!
Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?
Коледата е много различна тази година! Това е първата Коледа, която Васко някак съзнателно чака и се вълнува истински. Очаква Дядо Коледа да ни посети, разпитва ме за него, подскача от радост като му разказвам!
Тази година се разделихме с много близък човек. Има хора, които липсват всеки ден и празничните дни не само, че не правят изключение, ами засилват тези емоции. Та тази Коледа, освен с цялото вълнение и уют, които ѝ се полагат, ще бъде натоварена и с немалка липса.
Писахте ли с малкия Васил писмо до Дядо Коледа? Оставяте ли мляко и бисквитки?
Писахме! Васко е на 3 години и половина и писмото го написах аз, той рисуваше сърца отдолу на писмото, по негови думи! (смях)
Имате ли си определена семейна традиция по това време на годината?
Просто да бъдем заедно! Това е най-важно!
Любимата за теб рецепта за Бъдни вечер или за Коледа? Ще я споделиш ли с нас?
Имам много любими рецепти, но ще споделя любима на Андрей. Много обича да приготвям вкъщи стекове от целина на фурна. Те са подходящи за Бъдни вечер и сега ще споделя с вас рецептата за тях!
Продукти за 4/5 порции
1 голяма глава целина
Зехтин 1 с.л.
Сусамово олио 2 с.л.
Самардала 1 ч.л.
Черен пипер на вкус
Сок от половин лимон (ястието може да понесе и малко повече, стига да обичате по-кисело)
Мед 1 ч.л.
Шрирача лют сос (който обича люто)
Прясна мащерка
Начин на приготвяне
- Обелваме целината и я режем на “филийки” от 1,5 - 2 см
- В тава слагаме хартия за печене и намазваме листа хартия със зехтин.
- Нареждаме стековете от целина в тавата и с четка за мазане ги намазваме от двете страни с маринатата.
- Поръсваме черен пипер на вкус.
- Завършваме, като слагаме отгоре клонки прясна мащерка.
- Затваряме с фолио и печем в загрята фурна на вентилатор 40 мин. на 200 градуса.
- След това може да махнете фолиото и да печете още 5 мин. на функция грил. Андрей я обича препечена и аз винаги в вадя на ръба, преди да загори много:-)
Марината: В малко бурканче смесвам лимона, самардалата, меда, шрирача сос и сусамово олио. Разбивам много добре.
Важно! Самардалата и шрирача сосът са доста солени. Затова няма допълнително сол в рецептата.