Мария, Иванка и Елена, както и Георги, Иван и Димитър са светата троица сред най-желаните имена за момичета и момчета за изминалата 2023 година. Но все по-често на детските площадки чуваме майки да се провикват “Ейвъри, не влизай в пясъчника!” или “Матео, внимавай с пързалката!”

 

В същото време през последните няколко години се забелязва тенденция за избор на имена за бебета, които са свързани с български исторически личности – Аспарух, Борил, Самуил, Маламир, както и Пирина, Ахинора, Севина и т.н.

 

Някои модерни и уникални имена, които са популярни в други страни, в България биха звучали странно като например женските Бияна, Бенвенида, Дойлина, Карелия, Анестия и Савана, както и мъжките Антраниг, Данни, Амислав, Арен, Еван, Кубер, Лало и др.

Снимка: iStock

Къде обаче да поставим здравословната граница при избор на име на детето и как да му дадем име, което е уникално и отразява неговата индивидуалност, но в същото време няма да е предпоставка за неприятни случки в бъдеще?

Какви са предимствата на рядко срещаното име

  • Откроява личността, която го носи
  • Лесно се свързва с конкретния човек
  • Няма нужда от пояснителни думи като “ниския Георги” и “високия Георги”
  • Поражда любопитство от страна на околните

Заедно с предимствата на уникалните имена, трябва да претеглим и потенциалните бъдещи неприятности, които ще произтичат от избраното име.

Консултантката по бебешки имена Кайла Нааб споделя трите фактора, които родителите трябва да вземат предвид, ако искат да кръстят детето си с уникално име - използваемост, интеграция и конотация.

Ако искате да се откажете от Мария и Георги и да ги замените с по-модерно звучащо име, то започнете да използвате потенциалните имена в изречения, казвайте ги на глас и ги запишете до имената на другите членове от семейството.

"Напишете пълното име заедно с фамилията си, запишете го в изречение или списък и адресирайте съобщение до това име", казва Кайла и “Преценете дали ви е било готино, лесно, странно или нормално да използвате името.”

Едно от съществените и важни неща, за които трябва да помислят родителите, са потенциалните шеги, обиди или прякори, които могат да произтичат от избраното име. Никой не би искал да казват на сина му Шишман – Шиши например.

Името трябва да вдъхва увереност на децата и да изгражда техния характер. То трябва да отразява техните личности и да е съвместимо както с живота им по време на детството, така и с напредването на възрастта.

Снимка: iStock

"Насърчавам родителите да обмислят всеки контекст - от училищните документи и повиквателните до интервютата за работа и работното място", съветва още консултантката по бебешки имена. "Как би изглеждало това име в социален профил, на покана за сватба, на обява за повишение или на транспарант за рожден ден? Включете името в реалния живот."

"Изборът на уникално име за детето може да бъде чудесен начин да му помогнете да се открои и да нарушите статуквото. Наистина обаче е важно да вземете предвид живота, който детето ви може да живее, и да предвидите как избраното от вас име ще повлияе на преживяванията му", казва още Кайла за Business Insider.