Цвети е родена в София преди 34 години. Завършила е 9-та Френска езикова гимназия. Магистър културолог е от Софийския университет. Работи в „Преди обед“ като репортер почти от старта на предаването, като се включва към екипа през 2012 година. През годините разказва на зрителите вдъхновяващите истории на хора от България и чужбина. Интервюирала е знаменитости като Хосе Карерас, Хулио Иглесиас, Крис Норман, групите Годсмак, Чамбао, Тото и др. Този сезон на „Преди обед“ ни водеше из столицата като автор на поредицата “Градски тайни”, посветена на емблематичните места, сгради и паметници, които крият неразказани и позабравени факти от миналото.
Заедно със съпруга си Юлиян се радват на 5-годишния си син Мартин, а на Коледа очакват второто си дете.
Каква е Коледата на Цвети – като дете и днес, когато вече има свое семейство?
Като дете Коледата беше любимо време от годината. Най-вече, защото се събирахме цялото семейство около трапезата у баба ми и дядо ми. А те винаги ни измисляха изненади. С братовчед ми подготвяхме артистична програма и беше много забавно. Джуджетата винаги оставяха торбите с подаръци пред вратата на Бъдни вечер, а Дядо Коледа звънеше по телефона да пита дали сме си ги получили. Доста по-късно разбрах, че в ролята на добрия старец тогава е влизал един мой чичо. Коледата ми като дете е свързана и с аромата на портокали и мандарини, които си бяха екзотика през 90-те. Тръпката от Коледата се завърна в последните години, откакто аз самата имам дете. Хубаво ми е да украсяваме къщата с лампички, свещи, еленчета, да подготвяме списъците с подаръци. А за ястията на Бъдни вечер обикновено се грижи майка ми.
Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?
Тази Коледа ще е по-различна, защото очакваме да се появи новият член на семейството точно около празника. Не е изключено, разбира се, да я прекарам и в болницата, така че да я помня цял живот.
Написа ли писмо до Дядо Коледа?
Написахме го заедно със сина ми Марти, който скоро стана на 5. Желанията му не се различават много през последните няколко години – заръчали сме на трудолюбивите джуджета влак, камион и кола.
Украсихте ли вече у дома?
Да, слагаме си из целия хол лампички. Аз обожавам ароматните свещи, Марти пък се заема да слага играчките и гирляндите по елхата. Не държим да изглежда безупречно, по-скоро детето се радва, че я е украсило само. В последните години използваме изкуствена, за да не насърчаваме сеча на истински дръвчета.
Имате ли си определена семейна традиция по това време на годината?
Обичаме да прекарваме времето си заедно. Обикновено сме си у дома или ако е навалял сняг, ходим до Витоша да караме шейни и кучето ни Къри да се радва също на снега.
Кое любимата ти рецепта за Бъдни вечер или за Коледа?
Най-любимото ми ястие на Бъдни вечер са постните зелеви сарми, но там специалистът е майка ми. Понеже като дете прекарах 4 години във Франция, оттам ми е останала любовта към киша – традиционно френско тестено ястие. Идеално е за коледната трапеза.
Рецепта за киш с домати, моцарела и босилек
ЗА ТЕСТОТО:
280 г брашно
125 г студено масло
3-4 с.л. студена вода
1 яйце
сол
ЗА ПЛЪНКАТА:
200 г крема сирене Light
3 яйца
4-5 узрели домата
няколко скилидки чесън
150 г моцарела
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час и 30 минути
В купа слагаме пресятото брашно, чукваме яйцето, добавяме студената вода, солта и нарязаното на кубчета масло. Месим бързо, за да не омекне маслото.
Прибираме тестото в хладилник да почине около 30 минути и приготвяме плънката.
Обелваме и нарязваме доматите на кубчета, обелваме скилидките чесън и ги нарязваме на ситно. Разбиваме яйцата заедно с крема сиренето.
Изваждаме тестото от хладилника. Намазваме с масло предварително приготвена форма за тарта. Разточваме тестото с дебелина около 5 мм върху домакинско фолио, за да можем да го прехвърлим по-лесно в тавичката.
Слагаме тестото, като покриваме и ръбовете на формата. Изсипваме яйчената смес, отгоре слагаме доматите, чесъна и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 минути до зачервяване на ръбчетата на тестото.
5 минути преди да извадим киша, добавяме нарязаната моцарела и леко запичаме. Накрая се добавя босилека и ястието е готово!