На 21-ви май 2024 година Фондация „Майки за донорството“ навършва 10 години. Това е единствената организация у нас, учредена от донори на репродуктивен материал с кауза донорство на яйцеклетки и сперматозоиди.

Хиляди са семействата в нашата страна, които имат репродуктивни проблеми, а една трета от тях – около 70 000, за да имат дете, се нуждаят от донорска яйцеклетка или донорски сперматозоиди.

Донорството в България е законово уредено, анонимно и благородно. Вече 10 г. фондация „Майки за донорството“ участва в съдебни битки, нормативни промени и дебати, които довеждат до по-добро и успешно донорство на репродуктивен материал.

Снимка: istockphoto.com

„Майки за донорството“ отбелязва 10-и рожден ден с над 5000 български жени и мъже, изявили желание за донорство. През този период са реализирани близо 4000 процедури по донорство на яйцеклетки и сперматозоиди.

Повече от 1000 семейства са финансирани от благотворителната дейност на фондацията, в т.ч. със средства за ин витро процедури, медицински интервенции и манипулации, операции и медикаментозни лечения. 

Инициативата „Дни на донорството“ подарява през месец декември безплатни прегледи, ин витро процедури, тестове за репродуктивно здраве на стотици семейства с репродуктивни проблеми.

Повече от 3600 са децата, родени в България чрез донорство на яйцеклетки и сперматозоиди от български донори. Чакането за български донор в страната ни е между 6 месеца и 1 година. Статистиката отчита драстично увеличение на вносни яйцеклетки от чужбина, което води до спад на донорите в страната ни.

За съжаление вносните яйцеклетки, макар да предлагат бърза възможност за ин витро процедура, не са толкова успешни. От това страдат единствено българските семейства с репродуктивни проблеми – както емоционално, така и финансово.

Ето какво показват данните от регистрите на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, изискани по реда на ЗДОИ от фондация „Майки за донорството“:

- Българските донорски клетки за 2009-2016 г. са 9822.
- През 2017 са 410. А внесените замразени яйцеклетки през тази година са били 148.  
- През 2023 същите цифри изглеждат така - 255 български срещу 3825 внесени.