Днес децата вън, на двора
си направиха от сняг
цял човек голям и страшен
с тояга и калпак.*
За да стават за ядене, ние ви предлагаме да направите снежните човеци от захар. Точната рецепта вижте в кулинарната ни страничка с коледни сладости.
Снежните човеци се правят като захарните целувки или меренг. Ето и някои тънкости при разбиването на белтъците и захарта, за да сте сигурни, че ще се получи идеалната консистенция.
1. Белтъците се отделят по-лесно от жълтъците, когато яйцата са току-що извадени от хладилника.
2. Не бързайте с разбиването. Оставете белтъците в купата и я покрийте с кърпа. Когато белтъците са със стайна температура, се разбиват по-добре.
3. Преди да сипете захарта при белтъците, я смелете в блендер. От фините кристалчета сместа става гладка и въздушна.
4. Сладките не се пекат, а се сушат. Сложете ги във фурната на 95 градуса, за час и половина. Така стават групкави отвън и меки отвътре.
За да бъдат снежните човеци наистина чаровни, им сложете шоколадови шапки, а копчетата, очите и носовете нарисувайте с цветни захарни маркери.
С нос от морков и очички
вижте го какъв е мил
пък и чудно име има
кръстиха го те "Страхил".
* от детската песничка "Снежен човек"