Необходими продукти
5 бр. яйца80 гр. захар
60 гр. брашно
1 с.л. пшенично нишесте
1 ч.л. лимонова коращипка сол
1-2 с.л. какао (по желание)
250 гр. извара
150 гр. плодово кисело мляко - банан
250 гр. сирене Маскарпоне
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. ром
2 бр. банани
200 гр. фин млечен шоколад
200 мл течна сметана
50 гр. маслен крем за украсакокосови стърготини за украсамарципан за украса
Начин на приготвяне
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта. Прибавят се пресятото брашно, нишестето, лимоновата кора, солта и какаото. Отделно се разбиват белтъците на твърд сняг и се прибавят в жълтъчената смес като се размесва с лъжица. Сместа се изсипва в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и намазана с олио. Пече се около 12 минути на 180-190 С.
Междувременно се приготвя кремът, като се разбиват изварата, маскарпонето, плодовото мляко, ромът и пудрата захар.
След като се охлади, блатът се нарязава на 4 дълги ленти, които се намазват с крема и се нареждат тънки колелца от банана. Първата лента се навива на руло и се поставя на подноса изправена, а с останалите ленти се обикаля това руло до получаване на тортата. Тортата се обвива стегнато с кухненско найлоново фолио и се оставя в хладилник за 24 часа.
Шоколадът се настъргва на ренде и се залива с горещата сметана като се бърка постоянно, без повече да се вари, докато се охлади. С половината шоколадов ганаш се полива тортата от всички страни и отново се връща в хладилника са един час.
След това се слага останалият шоколад, като се заглажда с шпатула отвсякъде и се оставя в хладилника за още час. После се украсява отстрани с кокосови стърготини, а отгоре с маслен крем и марципан.