Ваня Иванова, по-известна в интернет средите като Vanilla, приготвя и хапва хубавата, чиста и естествена храна. А приготвеното показва в блога си vanillakitchen. Пазарува из малки, сладурски, забутани, прашни, незнайни, неизвестни, здравословни и био магазинчета. Обича червено вино с маслини, умира за ябълки, за тахан с мед и за ядки. Черешите се страхуват от нея, а доматите третеперят като се разхожда из градината на баба си.
Ваня с бонбонено мече. Снимка: личен архив
В три поредни рецепти Ваня ще ни представи три различни варианта за сурова и здравословна храна - десерт, предястие и... шоколад. Нека думичката "сурова" не ви плаши. Ще разберете, че не е задължително вкусната храна да е киснала дълго в марината, да e обилно полята с мазнина или да е печена дълго време  във фурната.

Започваме с десерта - сурова торта с дюли

Продукти:

•    За блата:
3 големи, добре узрели дюли
4-5 с.л. твърд мед от рапица или магарешки бодил
6-7 с.л. суров тахан
3-4 с.л. ленено брашно
5-6 с.л. брашно от рожков (или пълномаслено какао)


•    За крема:
4 големи банана
4-5 ч.л. ябълков пектин
2-3 с.л ликьор Амарето (или силна бадемова есенция)


•    За украса:
кокосови стърготни
плодчета годжи бери (или стафиди)
брашно от рожков за поръсване


Приготвяне:

Почистете дюлите от твърдата, вътрешна част и ги настържете на едро ренде. Добавете към тях тахана, меда, рожкова и лененото брашно. За коригиране на плътността - още ленено брашно или повече тахан. Трябва да можете да оформяте тестото с ръце.



Застелете дъното на плоска чиния с домакинско фолио. Изсипете сместа и оформете „легло” за крема.



Ръбчетата на леглото трябва да са поне 3-4 cm високи и сантиметър дебели. За крема е необходимо да пасирате бананите с ликьора или избраната от вас есенция. Пектинът е нужен за стягането на крема. Ако не разполагате с пектин, заместете го с ленено брашно. То също спомага за желирането на крема.

Изсипете крема в дюлевото легло. Изгладете ръбчетата с пръст, за да са с еднаква височина и  украсете по ваш вкус.

Загънете тортата с фолиото, така че то да не опира в украсата и приберете в хладилника.

Тортата е много ефирна, лека и без добавена захар. Подходяща е за вегани, за постещи и за хора, хранещи се здравословно. Най-вкусна става след поне денонощие в хладилник.