Днес за основно ястие, съобразено с Рождественските пости, предложението е "Рибна яхния". Освен риба, са позволени гозби с мекотели (калмари, охлюви, миди, октоподи, рапани), които може да приготвяте през следващите седем дни с изключение на 27 ноември. Ето как може да си сготвите рибна яхния за обяд за цялото семейство.

Рецепта за 4 порции

Около 1/2 кг скумрия
1 глава кромид лук
1ч.ч. олио
3 домата
2 чушки
1 кубче зеленчуков бульон
1 ч.л. червен пипер
2 зърна бахар
1 дафинов лист
1 ч.л. сух девесил
Черен пирпер и сол на вкус
1 лимон

В тенджера се налива олиото. Нарязват се на ситно лука и чушките и се слагат да се задушат в олиото. Долива се 200 мл вода с разтворения в нея зеленчуков бульон и червен пипер. Оставя се да поври 2-3 минути. Почистените риби се нарязват на порции и се добавят към зеленчуците. Овкусява се с дафинов лист и бахар. Тенджерата се похлупва и се слага на слаб огън ястието да покъкри. Не се разбърква, а се разклаща леко съда, за да не се наруши целостта на парчетата риба. След около 30 минути се добавят обелените и нарязани на четвъртинки домати. Яхнията се оставя да поври още 10-15 минути на тих огън. По желание рибената яхния може да се сгъсти с 1 чаена лъжичка нишесте, размито в малко вода. Накрая се добавя девесила. Поднася се с четвъртинка лимон.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.