Рецептата е специално приготвена за LadyZone.bg от Силвето - една от участничките в Lord of The Chefs.
А ето и какво ни сподели за готвенето малко преди да забърка най-вкусния ориз:
"Не е важно дали ще си сложиш сатенената покривка и сьомгата или ще си забъркаш един миш-маш и ще си го изядеш на балкона. Готвеното си е готвене и то е преживяване за хората."
Продукти за ориза:
300 г ориз
10 сушени кайсии
25 мл уиски
2 глави лук
1 голям домат
олио
лимон
вода
сол, черен пипер
За палачинката:
2 яйца
3-4 с. л. брашно
200 мл прясно мляко
маково семе
Оризът се сварява в подсолена вода в съотношение 1:2. Лукът се нарязва на полумесеци.
Задушава заедно с доматките и сушените кайсии в малко олио. Температурата трябва да е ниска, за да може лукът да се карамелизира. Към зеленчуците и плода се налива уискито.
След като омекнат, при тях се добавя отцеденият ориз.
Яйцата и млякото се разбиват до хомогенност. Прибавя се брашното. Тестото за палачинка се излива в плосък тиган и се оставя да се пържи. Отгоре се поръсва с маково семе. Обръща се и се пържи и от другата страна.
След като е готова и леко охладена, се нарязва на хапки и се добавя в тигана с ориза.
Готовият ориз се овкусява с малко лимонов сок.