Роднина на румънската мамалига и любимата ни италианска полента, качамакът заема заслужено място в сърцата ни. Някой в семейството трябва да стане по-рано, за да започне варенето и да събуди къщата с аромата на запечен качамак с масло и сирене, но в тази му версия винаги може да го сервирате и като късен обяд. Хващайте ‘’качамалката’’ и да започваме:
За 4 порции:
1 чаша царевичен грис
2 чаши вода
1 чаша листа от спанак
100 г бяло сирене
7-8 маслини
2-3 печени червени чушки
3 с. л. масло (гхи)
сол на вкус
Сварете царевичния грис на среден огън в леко подсолена вода бъркайки с ‘качамалката’’ докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Междувременно загрейте фурната до 200 градуса. Излейте в плитка тавичка, като ‘’вплетете’’ пресните листа от спанак. Отгоре наръсете сиренето и декорирайте с половинките маслини и чушките на ивички. Запечете на силна фурна за 20 мин. и преди сервиране залейте със сгорещеното масло.
Хранителна стойност за 1 порция:
Калории: 270
Мазнини: 16 Г (52 %)
Белтъчини: 7 Г (9%)
Въглехидрати: 26 Г (39 %)
Фибри: 4 Г
От том 4 на поредицата "Изкуството на истинската храна". Със съдействието на www.artofrealfood.com
/ Рецепти
Юнашки качамак
Роднина на румънската мамалига и любимата ни италианска полента, качамакът заема заслужено място в сърцата ни.
25 Ноември 2011