Днес Ваня от vanilakitchen ни предлага втората си рецепта - този път за здравословен и вкусен обяд. Отделете малко време, за да приготвите тези тарталети, и стомахът ви със сигурност ще е доволен.

Продукти:

•   За тестото:

200 г пшеничени трици
200 г пълнозърнесто брашно
100 г царевично брашно
60-80 г  ленено брашно
2 ч. л. сода
2 ч. л. ябълков оцет

щипка риган
щипка сол
3-4 с. л. лъжици зехтин
бира колкото поеме

•   За зеленчуковите шапчици:

огнеупорни стъклени панички или форми за кексчета
мазнина за намазването им
зърна за поръсване - лен, слънчогледово семе, ленено семе, маково семе
всякакви шарени зелении - домат на резенчета, кълнове, моркови, броколи

Приготвяне:

Сухите съставки за тестото се объркват добре, добавя се бирата. Важно е да е със стайна температура. Тесто, направено със студена бира (както обикновено я пийваме), ще втаса много трудно. Гъстотата на тестото трябва да е като за кекс, т.е. да може да се излее във формичките.



Намажете формичките с мазнината. Поръсете ги със семената - по дъното и по стените. Така ще станат много красиви, когато ги обърнете. Наредете зеленчуците по стените и дъното.


Ако има по-воднисти (както е доматът), поръсете с брашно преди да излеете тестото.


Когато тестената смес се напълни с балончета, я излейте в купичките.
Загрейте предварително фурната на около 180 ° С. Наредете ги в тава и налейте в нея вода до половината.


Когато тарталетите се напукат и станат приятно запечени и оранжеви, значи са готови. Извадете ги от фурната, оставете ги да поизстинат за 4-5 минути.