Телевизионната водеща и журналист на bTV Новините Лили Боянова със сигурност няма нужда от представяне. Едно от най-любимите ни лица от екрана споделя своята "Рецепта за Коледа" с нас.

Снимка: личен архив

Каква е Коледата на Лили и нейното семейство?

Коледата с годините е все по-важно събитие за мен. Ако джуджетата цяла година майсторят подаръци в работилницата на Дядо Коледа, ние ковем спомени с най-важните и близки хора. И с годините това се превръща в най-ценния подарък за мен.

Семейството се разширява, вече има повече усмивки на масата. А има и моменти, когато коледните празници прекарваме с най-голямото семейство - колегите в нюзрума и зрителите на bTV. Обичам работата си и дори атмосферата в нюзрума по Коледа е по-различна. И все пак - най-щастлива съм, когато съм заедно със сина ми Камен, с родителите, със семейството на брат ми, с баба.

Снимка: Личен архив

Останалото е чаша кафе, одеяло и сборника “Класически коледни истории”…Препоръчвам го, ще ви стопли сърцето.

Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?

Няма как в една по-различна година Коледа да бъде същата. Хората подсъзнателно сме свикнали да свързваме празниците с веселие и радост. Да изискваме. И като че ли в последните години забравяме да направим малкото, за да накараме душата ни да се почувства добре. Пълним пазарските колички, очакваме някой друг да ни забавлява, а пропускаме да открием топлината в погледа или в ръката на човека срещу нас на масата.

Всичко, което ни се случи тази година, ни предизвика да прекараме повече време вкъщи, заедно. И това, което за бабите и дядовците ни е било ежедневие, за някои днес се оказа изпитание.

Коледа 2020 е дръзка - тя ни събира във времена на изолация. Тази Коледа ще е проверка и равносметка - кой остана до нас, можем ли да преодолеем препятствията заедно. И какво всъщност стои зад думата “заедно”.
Но най-вече Коледа е шанс. За всички нас като хора.

Сложихте ли украса по-рано, имате ли си семейна коледна традиция?

Тази година все още не сме украсили вкъщи. Традициите са просто сбор от малки ритуали, които са важни, когато сме заедно. Разбира се, на Бъдни вечер се събираме около трапезата с постни ястия. Иначе вкъщи обичаме да гледаме “Междузведни войни”, да слушаме хубава музика. И все пак - Коледа е в душата, всичко останало са нюанси.

Любимата рецепта на Лили за коледните празници е...

Любимата храна е тази, която е приготвена с любов и отношение. Няма какво да се лъжем - не умея да готвя особено добре. Така и не намерих в себе си желание да се науча през годините. Мога да готвя само няколко неща, най-вече месо.

Снимка: Личен архив

Но обожавам да гледам как готви майка ми. Тя е моят персонален мастършеф. Няма нещо, което да не й се получи, дори когато го приготвя за първи път. Аз съм помощникът в кухнята за коледното меню. И няма да крия, понеже имам “сладък зъб”, обожавам сладкишите, особено коледните заради подправките - канела, карамфил, джинджифил, кардамон.

Майчинство и работа - формулата на Лили двете неща да вървят ръка за ръка (усмивка)

Формулата понякога е наистина сложно математическо уравнение с няколко променливи. Но в основата е добрата организация. Да, Камен е преди всичко друго и майчината любов е безусловна, всеобхватна и безкрайна. Но трябва и да работиш със сърце.

Майка и син. Снимка: Личен архив

 

Когато влагаш сърцето си във всичко, когато правиш всичко с любов - нещата са лесни и резултатите са добри. Още "Бийтълс" са го казали - All you need is love. Любовта е най-силният щит и най-силното оръжие, което всеки от нас има.

  • Виктория Георгиева е вегетарианка и предлага различно празнично ястие
  • Рецептата на Нели Хаджийска за цяло печено прасенце
  • Алекс Кръстева: На Коледа получих предложение за брак от съпруга ми
  • Мила Роберт: "Коледен дух" нямам от дете, стоя със своя си дух по всяко време на годината
  • Ясни са победителите в конкурса "Магията на украсата"
  • "Златната" Християна Тодорова с курабийките на баба и вълшебна Коледа
  • Биляна Гавазова: Прегръщайте семействата си повече и по-силно от всякога!
  • Елена Яръмова: Коледа е любимият ми празник - топлина, уют, обич и вълшебство с цялото семейство
  • Веси Бонева и Яви: Най-хубавата Коледа е тази, която предстои, защото сами творим съдбата си
  • Гласувай за най-добра коледна украса!