В някои култури пазенето на изсъхнали цветя в дома се сравнява с пазенето на мъртво тяло вкъщи. Но какво да правим с красивите букети, които са ни хубав спомен от събитие в живота? Да ги изхвърлим не винаги е добър вариант. 

Снимка: iStock

Какво символизират изсушените треви и цветя

Пелин

Според някои български традиции на входа на жилището се окачват метли от изсушен пелин. Счита се, че той защитава дома от зли сили.

Мента, овес, слънчоглед, невен, мак

Дори когато изсъхнат, тези летните цветя изглеждат красиво, ако запазят цветовете си. Ако искате да съхраните спомени от топлия сезон, непременно сушете слънчогледите надолу с големите им глави. Може да ги поставите на простор или да закачите с щипка за пердето. По-фините треви и цветове може да изсушите между страниците на книги. 

Снимка: iStock

Флористите често използват сухите цветя в композиции със свежи. 

По този начин не само стават по-атрактивни, но и не предизвикват негативни асоциации.

Лечебни свойства

Някога във Франция е било популярно съхраняването на изсушени стръкове лавандула, които действат като природен ароматизатор. 

Изсушените билки за чайове и инфузии са най-доброто средство за лечение за хора, които не предпочитат хапчета и препарати от традиционната медицина.

Само с една разходка през пролета или лятото може да се снабдите с много лечебни стръкчета - коприва, липа, мащерка и др. 

Снимка: iStock