Копривата е едно от най-добрите средства за пречистване на кръвта от токсините. Тя е една от цариците билки с голяма сила и на почит в народната медицина.

Полезна е заради високите нива на витамини, хистамин, гликозиди, флавоноиди, танини и др. Те ускоряват метаболизма и спомагат за прочистването на кръвта.

Широко разпространено е и мнението, че копривата сгъстява кръвта. Затова не се препоръчва при склонност към образуване на кръвни съсиреци, разширени вени, атеросклероза и други заболявания. Това мнение се дължи на факта, че копривата съдържа витамин К (по-точно формата на К1 филохинон), който наистина допринася за съсирването на кръвта в случай на увреждане (рана, драскотина). 

Изследванията доказват, че единствено силен алкохолен екстракт от коприва (тинктура с 60% алкохол) оказва значително влияние върху този процес. Що се отнася до водните екстракти (супа, чай, отвара), както и до пресните листа и стъбла - те не оказват съществено влияние върху образуването на кръвни съсиреци. 

Снимка: iStock

Показания за употреба на коприва

Листата и стъблата на копривата се използват за профилактика и лечение на различни заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата и други телесни системи. Билката се препоръчва при кървене, хемороиди, проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, туберкулоза, подагра, ревматизъм, магарешка кашлица, анемия, алергии. 

Копривата пречиства кръвта и укрепва организма. Поради това може да се използва и от здрави хора за предотвратяване на вирусни инфекции, повишаване на устойчивостта на стрес и предотвратяване на метаболитни нарушения, пише dete.bg. пише dete.bg. 

Снимка: iStock

Как да приемаме коприва

Отвара

За да приготвите отвара от коприва, вземете 1 чаша свежа билка. Залейте я с 500 мл вода на стайна температура. Поставете на водна баня, оставете да заври и оставете на слаб огън за 15-20 минути. След това я оставете за 2-3 часа. Приемайте по половин чаша 3 пъти на ден преди хранене.

Сок

Прясно изцеден сок от коприва се използва за пречистване на кръвта и лечение на анемия. Листата се измиват и счукват с хаванче до получаването на сок. Приемайте по 1 чаена лъжичка от него, 3 пъти на ден, преди хранене.

Чай 

Залейте 10 гр (1 супена лъжица) изсушена коприва с чаша вряла вода. Оставете чая за три часа (до пълно охлаждане), след което филтрирайте. Изпийте 1/2 от чая сутринта, а останалото количество вечерта.