Превъзходно средство за хора, които не могат да заспиват лесно, е ароматът от лавандула под възглавницата. Може да сложите няколко стръкчета от изсушеното цвете и върху леглото. Вдишаният лавандулов аромат на първо време успокоява. Патологичната връзка безпокойство-мускулен спазъм се прекъсва с няколко капки лавандулово масло в ароматната лампа, поставена в помещенията за спане или работа.

Поради лекия аналгетичен ефект лавандуловото масло се предпочита при мускулни болки в спортния масаж. Както маслото така и лавандуловата вода успокоява сърбежа и болката при ухапвания от насекоми и слънчеви изгаряния.

Топлата вана преди лягане с разтворени във водата лавандулови соли или капки лавандулова есенция има чудодейно релаксираксиращ ефект. 

Сушената лавандула също може да бъде много полезна. От нея се прави билков чай или лавандулова възглавница при нервно безсъние и главоболие. При нервно изтощение, стресови състояния и преумора, отварата от лавандула действа целебно. Подобно на жълтия кантарион, лайката и маточината, тази билка успокоява и възстановява вътрешния покой. Продават се гладки и меки торбички, пълнении с ленено семе и аромат на лавандула, които се слагат на челото за премахване на главоболие.

Торбичките със сушена лавандула в гардероба са отличен избор за създаване на усещане за чистота, здраве и хармония във вашия дом.

Свързани статии: