Това леко и вкусно ястие е и много здравословно. Прясната, млада коприва, която покарва в началото на пролетта, съдържа много витамини, желязо, фолиева киселина и др. На сенчестите места по поляни и гори, както и покрай реките вече може да се наберат много от парещите листенца. Важно е да я почистите добре от стеблата, защото иначе ще получите лека горчивина в ястието. 

 

Към пролетната манджа се добавя богато количество яйца и серене, което я прави още по-вкусна и плътна. 

Съставки

  • 100 г Краве масло
  • 6 бр. Яйца
  • 2 с.л. Червен пипер
  • 11 с.л. Брашно
  • 4 литри Вода
  • 400 г Коприва
  • 450 г Краве сирене
  • 1 бр. Глава лук

Начин на приготвяне

  • 1. Почистете копривата от дръжките и наранените или изсъхнали листа. Използвайте ножица и платнени ръкави, за да стане най-лесно и бързо.

     

  • 2. Измийте копривата в гевгир, със студена вода.
  • 3. В тенджера сипете 4 литра вода и поставете копривата. Оставете да поври около 30 минути. 

     

  • 4. Брашното размийте с малко хладка водата, докато се получи гладка консистенция, като смес за палачинки. Сипете в тенджерата с копривата и оставете да ври.
  • 5. Нарежете лука на ситно и го задушете в маслото. Добавете червения пипер и разбъркайте. Получената запръжка добавете към копривата.
  • 6. Сиренето натрошете на ситно и го добавете към вече свалената от котлона пролетна манджа. Чукнете яйцата и разбъркайте. Захлупете с капака и оставете да се досготвят на собствена топлина.