Понякога не е нужно да притежаваш суперсили, за да надвиеш предизвикателствата по пътя. Понякога е нужно просто да знаеш, че ти можеш да си един от онези "Герои сега". Под този слоган преминаха и четирите дни на "Варна Лит" 2021. Магични дни, в които морската столица се превърна в пристан за думи, светове и герои. 

С много въшни събития и срещи в класните стаи, (а дори в детска градина) най-цветният фестивал отпразнува триумфа на човечността, личната ангажираност и литературата над предизвикателствата, на които пандемията от COVID-19 подложи XXI век, както и над непредсказуемото време.

Отворените събития за публика бяха връчването на наградата "Позиция" на писателя и практикуващ лекар Людмил Станев, срещата с неповторимите Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска, Мария Касимова – Моасе и с водещ Георги Тошев, разговорът между Захари Карабашлиев и Георги Господинов с журналиста Георги Милков, награждаването на отличените ученици в литературния конкурс "Герои сега", цветните творчески работилници с Нуша Роянова и Свилен Димитров, дискусията с детските вълшебници на думите Катя Антонова, Нуша Роянова, Вера Асенова, представянето на стихосбирката на младия варненец Александър Габровски, акустичният мини-концерт и представяне на автобиографичната книга на обичаният Стефан Вълдобрев, щурият купон на плажа с любимците на децата "МАРГАРИТКА", кино на открито с "Човек на име Уве", както и обаятелният разказ за трима от най-знаменитите ни актьори с великолепния Георги Тошев. 

Залата на Градска художествена галерия "Борис Георгиев" се оказа тясна за всички желаещи да посетят събитието и да вземат участие в дискусията "Минало/Бъдеще/Минало". Георги Милков преобърна концепцията за дискусия и стартира, давайки думата на публиката, а Георги Господинов посочи, че понякога "когато си на правилното място, не си в правилното време. А когато си в правилното време, мястото не е точното. И тази вечер е моментът, в който сякаш всичко е на мястото си, времеубежището, от което имаме нужда."

Той допълни, че за него миналото е разказване на истории и памет. А настоящето "няма да ни даде нищо, ако не сме поправили онова, което ни дърпа към миналото". Авторът на "Физика на тъгата" призна, че неговото времеубежище са 60-те години, защото би искал да преживее това, през което неговите родители са преминали.

Захари Карбашлиев сподели, че тази нужда от културни събития, този интерес е нещото, което го прави наистина щастлив. По повод новия си роман "Опашката" той призна, че е изненадан от реалността, която в днешно време потвърждава това, което е написал години преди появата на книгата.

На въпроса кои са опорните им точки и двамата писатели бяха категорични, че това е човещината – да бъдем добри е това, което ни прави истински в настоящето.

В рамките на панела "Език/Свят/Език" Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова – Моасе обсъдиха ролята на езика и думите в собствения си свят. 

Здравка Евтимова призна, че за нея "българският език е полет и пропаст, защото е труден и сложен, но пък носи мощна енергия. Това е език, който може да ни направи по-високи от интригата, в която светът ни потапя. Език, който може да ни направи по-щедри от щедростта. Език, който трябва да пазим, за да ни има."

Виктория Бешлийска, която спечели сърцата на публиката със своя дебютен роман "Глина", сподели, че за нея "глината е второто начало на света след словото, връзката между материята и сетивата; крачка към езика. Езикът е най-лесният начин да се свържеш със своите хора, с родното място, с онази дълбока родова връзка. Това не е крачка назад – напротив, връщайки се назад към корените, всъщност е крачката напред и нагоре."

А журналистът и писател Мария Касимова – Моасе изтъкна, че "езикът е и процесът на разказване – там, където се раждат историите, които събуждат чувства, карат те да мечтаеш, да бъдеш себе си."

 

 

Освен тях обаче магията на думите и делата на тези изключителни писатели, актьори, изпълнители, журналисти и художници, оживя и в класните стаи по време на затворените срещи за ученици. Благодарение на техните неуморни учители, директори и библиотекари, учениците успяха да се срещнат и да поговорят със своите герои и да зададат своите въпроси, да споделят своите притеснения и най-смели мечти.

В третия ден на "Варна Лит" учениците от 8 и 11 класове на Пета езикова гимназия се срещнаха писателите Здравка Евтимова и Георги Господинов и още в самото начало зададоха десетки въпроси, свързани с писането. Обобщеният отговор на Здравка Евтимова и Георги Господинов беше: "Бъдете грамотни, четете. Трябва да познавате родния език, да обичате хората на тази земя, да познавате Йовков, Вазов, Дебелянов, Гео Милев. Да си вземете силата и красотата от тяхното слово, за да създавате свои вселени и да "обръщате" света. Нека трудностите бъдат вашите празници, защото като преминете през тях, вие вече ще сте на високото."

"Думите, които използваме, наистина са важни, както и отношението към себе си. И едва когато нахраним с любов детето в нас самите, може да бъдем пълноценни възрастни", каза Катя Антонова ("Феята от захарницата"), която допълни, че дори когато прави еклери за нейните собствени деца, се връща назад към най-ранните си години, за да успее да види светът през техните очи.

 

 

Думите, книгите, театърът, киното, животът и младите – това бяха част от темите, дискутирани с популярния български актьор Иван Бърнев в срещата му с театрална трупа "Сцена Арт Студио", където младежите представиха откъс от пиесата "Маските се стичат" по мотиви от разкази на Даниела Викторова. Актьорът се срещна и с ДТА "Питър Пан", където срещата премина в дискусия и импровизации.

Журналистът и водещ Георги Милков пък се срещна с младите журналисти от медия "Младежка улица" и запалените пътешественици в Социалната чайна, а Захари Карабашлиев и Мария Касимова-Моасе поведоха децата по пътя към създаване на художествен и нехудожествения текст по време на Работилницата по творческо писане. 

Мария Касимова-Моасе сподели: "Дадох си сметка, че може би за тези деца такива като мен са точно хора с ключове за разни врати. И най-готиното и най-смисленото е да ги научим да си направят своите си врати и да не се мотаят много-много пред чуждите. В този смисъл май се усетих като писател именно, защото разбрах най-после коя е моята врата."

"Думите имат значение и ние трябва да си ги споделяме. И Варна Лит е едно такова място - където се споделят думи и идеи. Блазе на тази, които ще бъдат там догодина, аз ще бъде в публиката. Благодаря ви!", каза Мария Касимова-Моасе в ексклузивно видео пред Ladyzone.bg, което можете да гледате най-горе.