След двегодишна пауза под наслов „Свободата“ премина ежегодният сценичен проект на „Списание 8“. На сцената в кино "Люмиер" видяхме любими съвременни творци и учени. Майсторките на словото Розмари Де Мео и Мария Лалева, световно известният диригент Йордан Камджалов, учените и изследователи проф. д-р Бойко Рангелов и проф. Христо Смоленов и астрологът Галина Герасимова бяха част от лекторите.

Снимка: Павел Минчев

Всички разгърнаха темата за свободата, но най-разпален и противоречив беше Йордан Камджалов. Той говори за „Изкуството и свободата“ и ясно заяви, че „в правенето на самото изкуство няма никаква свобода“. Темите на Розмари Де Мео за „Цената на свободата“ и тази на Мария Лалева – „За смирението, свободния избор и съдбата“, се въртяха около свободната воля на обикновения човек.

Още с появяването си пред публиката Камджалов се обяви като човек, който не се чувства свободен:

"Като артист не виждам никаква свобода, аз не вярвам в нея и не мисля, че може да стане нещо съществено вън от абсолютния порядък".

Йордан Камджалов даде пример с успели хора в спорта, в музика, които са постигнали всичко с ограничаване на свободната си воля. Той каза: „прекланям се пред този, който е ограничил свободата си, в името на някаква цел“.

Снимка: Павел Минчев

Любимата на хиляди българи Мария Лалева пък представи новата си книга „Пасиансът на архангелите“. Тя повдигна темите за свободата и смирението, за любовта, която е в думите „ти можеш“, за миналото, което, както казва тя, е „голем гявол“, за това какво се случва, когато бягаме от съдбата си и как архангелите ни гледат отгоре и редят пасианса на живота ни.

"Ние всички викаме „егати кучешкия живот“ и аз в един миг реших кучето да погледне към човешкия живот и разделих света с една ограда - от тази страна на оградата живеят кучетата, които са надарени със съзнание, не по малко от нас, нещо, в което съм убедена, и от другата страна, в която живеят хората в подредения си свят, социално приемливи с всичките си превъзходства над останалите светове.“ 

Какви са специалните пожелания на диригента Йордан Камджалов и главната редакторка на "Списание 8" Ганета Сагова към аудиторията на Ladyzone.bg чуйте във видеото.