Златка Анастасова е един от най-впечатляващите участници в “Стани богат” през изминалата седмица. Тя е учител по философия в спортно училище, интересува се и от психология, защото я намира за изключително добре изследвана област. Чувства се силна в историята.

Преди 4 години кола я блъска на светофар. Заради инцидента се налага да ампутират крака й. Днес тя води нормален живот с протеза.

“Духът лесно се поддържа, когато си сред млади хора, а аз ежедневно съм сред тях. Те са тези, които винаги имат различната гледна точка”, споделя учителката.

Златка разказва, че по време на участието си в “Стани богат” е била смръщена не заради лошо настроение, а заради концентрацията в играта.

“Там оставаш сам с въпросите, със своите знания и с това, което можеш да изкараш от дългосрочната си памет”, признава тя.

Златка винаги е харесвала “Стани богат” и отдавна иска да участва в играта. Радва се, че се включва точно в този сезон, който предлага и нови правила във формата.

“Правилата са за това, за да се спазват. Изключително много ме нараняват такива истории, чувствителна съм на тази тема и има моменти на пътя, в които съвсем леки нарушения или неграмотно поведение на пътя ме вади от равновесие”, с тези думи учителката се обърна към всички участници в пътното движение.

Случаите на пострадали от пътнотранспортни произшествия се увеличават постоянно, тенденцията върви нагоре.

Последно вижда момчето, виновно за инцидента, когато приемат и двамата по спешност в болницата. Той е бил с наранено коляно, а Златка се налага да влезе под дълбока упойка и да претърпи тежки операции.

“Бих му казала да бъде внимателен и да кара буден, да пази хората на пътя сякаш са негови близки”, споделя тя.

Вече четвърта година Златка е с протеза на мястото на ампутирания си крак.

“Откакто съм с ампутация, ходя по мъките на протезирането. Открих верния път според мен, защото, след като съм на крака и върша всички дейности, за мен е успешно.”

Много хора не могат да стигнат до такъв момент. Препъват се по пътеките и в хората, които се възползват от положението им заради парите. Мнозина биват протезирани неправилно. След това не могат да ходят, изпитват болка и предпочитат да си останат в количката.

Често срещана критика към протезата е, че трябва да е с козметична обвивка.

“Казват, че тези железа стресират хората. Чисто анатомично, за да усещам протезата, ми е по-лесно да ходя с нещо, което е по-късо или по-леко. От самото поставяне аз не съм я крила”, казва Златка.

Хората около нея – децата в работата й, семейството и близките, не я приемат като инвалид, приемат я като нормален човек и се отнасят с нея, както тя с тях – с топло и любящо отношение.

Протезата на Златка често предизвиква въпроса у децата “Откъде имаш този роботски крак?”, а не защо няма крак.

Златка има две деца – момиче и момче. Дъщеря й е родена преди инцидента. Златка споделя, че момичето й е много бойно и стоически преодолява случилото се с майка й. Със сина си забременява два месеца след инцидента. Налага се да го роди секцио.

“Съпругът ми се върна от чужбина, където работеше, и два месеца беше всеки ден и всяка нощ до мен”, споделя за подкрепата на мъжа й, който винаги е неотлъчно до нея.

“Стани богат” е сбъдната мечта за Златка. Тя дава за пример участието си в предаването на своите ученици, че ако много искат нещо, полагат усилия и вярват в него, то ще се сбъдне.

“Искам съвременните деца да видят, че знанието, ученето, грамотността не са остарели и смешни неща, от които никой няма нужда”, допълва тя.

Златка смята, че възрастните са тези, които трябва да намерят начина да стигнат до децата и техния свят.

А зрителите вече могат да играят и да тестват своите знания в онлайн играта “Стани богат”.