Ръцете и краката на д-р Даниела Данчева са ампутирани - съответно под лактите и под коленeтe. Това не й пречи да е един от хората с особено силен дух, стремително да шофира и романтично да мечтае.

"Няма да забравя как лежах в санаториума в Павел баня, четях книги и друго нищо не можех да правя" - разказва тя в репортаж на "Преди обед". "Тогава си казах - така няма да го бъде!"

Д-р Данчева има протези и на четирите си крайника.

Мотивира се и не след дълго не само става от леглото, но и се научава да шофира. Автомобилът й е специално пригоден за нейните нужди - на волана и лоста за скорости има специални приспособления за удобен захват с протезите, а педалът на газта е по-голям.

"Колата е моят дом, офис и космически кораб" - казва тя.

"Обличане, хранене, заключване на врати - на мен ми трябва много по-голямо търпение. Но тези трудни неща те карат да живееш по-организирано. Като една машинка съм, която сутрин става и проверява - крак, ръка, батерии, телефон. Като пилотите в самолета съм - чеквам всичко. Някой път си мисля - нещо човешко има ли останало в мен?"

Човешко, разбира се, има, и то много.

Заедно с д-р Мартин Кръстев откриват нов ортопедичен център, като започват още от строежа на сградата.

"Това нещо се постига не с пари, а с екип" - споделя мотивираната лекарка. За нея пък д-р Кръстев твърди, че нищо не може да я спре: "Понякога дори я моля да намали темпото!"

Темпото тя намалява, но само на маратони. Участвала е на големия маратон в Торонто.

"Аз, разбира се, не бягам, а ходя, защото не мога да тичам. Но тогава изминах толкова километри, колкото през живота си не бях ходила."

Изявите й не спират до тук. Д-р Данчева участва заедно с холивудската знамнитост Атонио Бандерас във филма "Живи машини" (2014).

"Най-голямото удоволствие е да има вятър и той да духа в лицето ми. Полъхът му ми се струва най-божественото нещо. Цялото ми тяло е с протези и мога да усетя само вятъра на лицето си. И това е нещо фантастично!"

Въпреки тежкото физическо изпитание, през което минава, тя продължава да е дейна и да подрежда ценностите и приоритетите си с оптимизъм.

"Напишете на едната страна на лист нещата, които никога повече няма да имате или да може да правите - да ходиш бос, да правиш любов, с когото си поискаш... А от другата страна - нещата, които можеш да направиш след това. Колкото и да не са много нещата, които може да направиш, трябва да опиташ!"

Мечтата й е да не спира на едно място. Най-много иска да пътува.

"Мечая си да се кача на колата и да обиколя всички мои приятели, които ме канят на гости, из цяла България."

Цялото предаване "Преди обед" гледайте на btvplus.bg.