"Айде на дядо буквичката" - й казват на Тодоровден роднините. Тя е Теодора, една от най-красивите актриси на българската сцена и гостува в "Тази събота". 

"Много обичам Тодоровден заради пролетта и дядо ми Тодор, на когото съм кръстена", споделя Духовникова за празника. 

Дядо й живеел в Казанлък. Теодора толкова обичала да стои там, че София й се струвал ужасен град и изобщо не искала да се връща. Правела си дори планове как да заживее там, за да участва и да спечели конкурса "Царица Роза", който се провежда в южния град. 

Говори с много любов и топлина за дядо си. Той е и един от най-добрите хора в живота й. Бил е библиотекар и заедно с известния писател Чудомир създават читалище "Искара".

"Учеше ме да свиря на цигулка, да играя шах, да пиша на машина. Записа ме в детската библиотека в Казанлък. Пускаше ми на графомона Равел, Бах... Трошахме орехи на балкона, разхождахме се в розариума. Дядо знаеше и есперанто. Много си говорихме за добротта с него. Може би от него ми е любовта към книгите и изкуството. С тях попадах в приказен свят."

За съжаление дядо й не успява да я види на сцена. 

А за професията си на актриса тя говори като за нейния път. 

"Всеки от нас си има път. Също и карма, и късмет. Нито една пътечка не съвпада с друга и не можеш да кажеш - искам да се разходя в пътеката на другия. А и може би там не би се чуствал добре."

За едно от най-големите си постижения счита партньорството си с актьора Скот Адкинс във филма Undisputed. Споделя, че тази роля я е научила на много неща. За колкото и голям да счита този си свой успех обаче, признава, че няма нито един български актьор, който да е постигнал това, което направи Мария Бакалова. 

"За нея започна да говори целия свят. Аз много й се радвам. И това е едно от най-хубавите неща, които ни се случиха през тази ужасна година."


Цялото предаване "Тази събота" гледайте на btvplus.