Няколко секунди и щипка лош късмет преобръщат живота на състезателката по конна езда Клеър Ломас на 180 градуса. През 2007 г. тя преживява ужасяващ инцидент по време на състезание, който я оставя парализирана от кръста надолу.

„Конят се блъсна в дърво, излетях от него и в момента, в който паднах на земята, разбрах, че съм парализирана. Инцидентът сложи край на всички амбиции за бъдещето ми. Счупих врата си, изкълчих гръбначния си стълб, натъртих белия си дроб. 10 дни бях в интензивното отделение на апарат за изкуствено дишане. След известно време започнах рехабилитация“, разказа тя пред bTV.

Клеър е изпитала много мрачни моменти, в които е смятала, че всички врати са затворени и няма изход. Но блянът ѝ да помага на другите е по-силен от тежките удари на съдбата.

„Има много хора, които са си счупили врата и са загубили възможността да използват ръцете си. Те не могат да се обличат, да се хранят, а някои дори не могат да дишат самостоятелно без апарати, вероятно до края на живота си. Това ме накара да се замисля, че трябва да направя, каквото мога, за да помогна да се обръща повече внимание на парализираните хора“ – споделя Клеър.

Тя започва да се занимава с благотворителност, което се превръща в основна мисъл на живота ѝ. През 2017 г. финишира Лондонският маратон за 17 дни, използвайки роботизиран костюм. Силата на духа ѝ я превръща в символ на надеждата за милиони хора по света.

„Нито един от мускулите на стомаха и гърба ми не работят, това направи ходенето с костюма доста трудно не само физически, но и психически. Трябваше да давам инструкции, като използвам частите, които не са парализирани, за да премествам тежестта си за всяка стъпка. Дори не усещах къде са краката ми, изискваше се много постоянство, за да стигна до финала. А това е мястото, където исках да бъда“ – пояснява тя.

И успява. Така победите над съдбата започват да нанизват златните мъниста на живота ѝ. Събира над 900 000 паунда за благотворителност, кара мотор, участва в благотворителни маратони… става пилот. Наградена е и от принц Уилям с Орден на Британската империя. Днес продължава да се подготвя за поредното благотворително събитие, в което ще участва.

„Когато нещата не вървят по план, това значи, че за вас има друг път. Никога нямаше да направя това, което съм постигнала до момента, ако не беше инцидентът. Не бих променила живота си с нищо. Да, много врати се затвориха за мен, но падането от коня беше повратната точка, защото промени начина ми на мислене“ – обобщава Клеър Ломас.