Руска Стоименова е първият солист на ансамбъл "Пирин". За да участва в конкурс за ансамбъла, бяга от дома си и върви пеш 8 км. Отдадена на работата си, тя с умиление си спомня, че дъщеря й я е молела да се престори на болна, за да си остане вкъщи при нея. За бягството от родното село и вярата във възкресението тя разказва повече в поредицата "Големите гласове на народа" в "Тази неделя".

Руска се ражда в семейство от шест сестри през 1938 г. в село Марулево, Благоевградско. Своята професионална кариера като първата солистка на ансамбъл "Пирин" започва едва на 15 години. Под ръководството на легендарния проф. Кирил Стефанов ансамбълът покорява публиката от "Карнеги хол" и зала "Чайковски", а Руска печели аплодисменти и награди в над 50 страни, сред които Италия, Австралия, Япония, Судан. 

Отива на конкурса в ансамбъла, като изминава 8 км пеша до крада, криейки се от семейството си. До голямата сцена стига по труден път, с денонощни репетиции.

"Моите деца са останали само да се гледат. Моята малка дъщеря винаги качваше температура преди аз да тръгна и в един момент, ще ми простите, аз си взимам довиждане с нея, тя лежи и казва: "Мамо, не можеш ли да се разболееш и да не пътуваш?"

Заради докосващите им изпълнения и постоянните пътувания, тя нарича ансамбъла "тези, които тръгнахме да пробиваме Желязната завеса". 

Чрез турнетата си успяват да опознаят не само България, но и ценностите, които имат хората. Пътували с камиони. Но често се случвало хората да ги спират по път и да искат да видят техни изпълнения, още там, на полето, например.

"Хората, толкова много ни обикнаха и ние тях, че през пловдивското поле оставяха копачите и излизаха на пътя. Заставаха пред нас, пред камиона и докато не почнехме да им пеем някоя песен, да им изиграем хоро, не ни пуснаха. Беше толкова вълнуващо", спомня си певицата.

И макар да е видяла много бедност и нищета, певицата споделя, че би заменила България. 

"Нямам право да не съм щастлива, защото това съдържание, което съм събирала толкова години в живота си, преминала през толкова много хубави и трудни неща. Една голяма част от духовното съдържание, което съм събрала от света, съм го претворила в музика, в книги и в любов към хората", казва още Руска Стоименова. 

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.