Борислав Йорданов е предприемач, пътешественик и любител на спорта и природата. Преди три години той пътува до Камбоджа, където докато се наслаждава на залеза на един красив плаж, попада на огромни купчини с пластмасови боклуци.

Това е моментът, в който той решава, че трябва да направи нещо по въпроса. В желанието си да помогне на природата, Борислав започва да създава облекла от рециклирани пластмасови бутилки.

Какъв е процесът на създаването им? Ето какво сподели самият той по време на гостуването си в студиото на "Преди обед" по bTV.

"Много хубаво се наслаждавах на природата и на слънцето, на вълните, на залеза и на всичко... Докато не се обърнах настрани и видях много пластмасови бутилки и други отпадъци", сподели той впечатленията си от плаж в Камбоджа.

"Това ме замисли, че се бях превърнал в един консуматор, както са повечвето от нас, които имат един по-добър, среден, стандарт на живот. Тогава осъзнах, че трябва да променя моя начин на живот", допълни той.

Как от консуматор се става еко човек? "Постепенно", каза той, като започва да се запознава в интернет със стряскащите данни за климатичната криза на планетата. Така решава, че може да допринесе с нещо, като започне да създава дрехи от рециклирани пластмасови бутилки. Вижда хора, които го правят вече в Америка, и се свързва с тях.

"Първо се събират бутилките за рециклиране. В България това се случва с разделносъбирателните компании. После те се измиват много добре, след което се начупват на малки парченца", каза Борислав.

"След което се разтопяват и се формират на чипове, след които те се издърпват до конци със специални машини машини. После от тях се шие самият плат и ние правим дизайна на дрехите", допълни той.

"Тези тениски реално са на дупки, за да може да диша цялото тяло, както и нямат вредни химикали. При рециклиране се спестява и 50 процента от нуждата от вода за производство", каза Борислав.

"Тези тениски впоследствие могат да се направят на кърпи и отново да се използват", допълни той.

"В България няма завод, който да рециклира по този начин пластмасови бутилки. Иначе с удоволствие бих направил целия процес в България", каза той.

Вижте какво още сподели Борислав Йорданов във видеото най-горе.