Барби е любимата кукла на много момиченца по цял свят, но как щеше да изглежда, ако беше вдъхновена от живота в Източна Европа по време на социализма? Хей, това вече сме ви го показвали:

Барби вече е била какво ли не в този живот - включително и по-горното, но сега едно независимо украинско анимационно студио решава да вкара емблематичната играчка на "Мател" в нов филм - на жена, която преживява ужаса от екологичен апокалипсис.

Украинското студио "Plastikwood Animations" стартират анимационна поредица с Барби, която вече напълно уместно и доста остроумно е преименувана на Гарби - името й идва от Barbie + Garbаge (английската дума за боклук).

Така Гарби е потопена в собствения си пластмасов свят от боклуци, който се разраства благодарение на безразсъдния консумизъм, превръщащ ежедневно планетата в бунище.

"Използвахме клишета от хорърите, за да ужасим зрителите относно замърсяването на планетата. Това е като форма на антиреклама, която ви насърчава да купувате по-малко, а не повече", коментира сценаристът и режисьор Влад Юди пред "The ​​Calvert Journal".

"Съвестта ми беше гузна, защото работех в индустрия, която насърчаваше хората да купуват много боклуци, от които не се нуждаеха - затова напуснах. След това основах студиото "Plastikwood" под мотото "Правете изкуство, а не боклук", споделя Юди, който се захваща с идеята за сериала, след като напуска предишната си работа като моден агент. 

За да създадат сета на анимационния проект, творческият екип на "Plastikwood Animations" и редица доброволци се залавят през последните шест месеца със събирането на боклуци от обществени места. 

"Нашият призив да събираме боклуци за тази анимация означаваше, че стотици хора ще сортират разделно отпадъците си за първи път. Успяхме да попречим на стотици килограми токсични вещества да попаднат в околната среда", добавя Юди.

Вижте повече за приключенията на Гарби в света на пластмасата в трейлъра на "Wrapped in Plastic: Garbie’s Adventures" по-долу.