За Лиляна Дойчева от София Коледа е най-любимият празник. "С нетърпение очакваме този период от годината, когато с огромно удоволствие прекарвам много часове в измисляне на нови декорации и аранжиране с налични и нови коледни украшения. В това приятно преживяване в последните две години се включва активно и дъщеря ми :) Част от идеята за коледната аранжировка на снимката е нейна", пише тя към снимката, която ни е изпратила за конкурса "Магията на украсата".
Писмото й обаче крие приятна изненада!
"В семейството ми спазваме всички обичаи на тези Светли празници. С удоволствие приготвяме вкусни ястия за Бъдни вечер и Коледа, за които използвам предадени ми от моята баба рецепти. Ето и една от тях – за прасковки (сладки), които тя много често приготвяше за различни празници", пише Лиляна
Сладки прасковки
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мялко
1 и половина лъжица амонячна сода
1 чаша мазнина /масло или олио/
Брашно
Начин на приготвяне:
- Яйцата и захарта се разбиват в продължение на 10 минути.
- Прибавяме мазнината и 1 ч.ч. брашно, като продължаваме да разбиваме.
- Разтваряме содата в киселото мляко. Изсипваме в горната смес и отново разбиваме добре.
- След това оставяме сместа да почива 2-3 часа.
- После прибавяме толкова брашно, че да се получи умерено твърдо тесто, от което късаме парченца колкото орех.
- Правим на топчета, слагаме ги на разстояние в намазана с масло тава и печем в умерена фурна до бледо розово.
- Когато изстинат, издълбаваме всяко топче откъм гладката му страна.
- Пълним с ароматизиран крем и съединяваме две по две, като вътре слагаме по една четвърт орехова ядка.
- В съд разтваряме жълта и червена боя. Потапяме прасковките в жълтата боя и само в единия край в червената. Още влажни ги овалваме с кристална захар.
- Хубаво е да се приготвят 1-2 дни преди консумация.
Крем за прасковки
Крем 1 – продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
10 с.л. захар
2 с.л. какао
1 ванилия
Крем 2 – продукти:
1 пакетче масло /125 г/
половин чаша пудра захар
Двата крема се сместват.
"Пожелавам на целия Ви екип светли и щастливи Коледни и Новогодишни празници", пише Лиляна за финал. Благодарим й от сърце и ни пишете как са се получили вашите прасковки на имейл [email protected] или споделете вашата рецепта от мама или баба!