За Лиляна Дойчева от София Коледа е най-любимият празник. "С нетърпение очакваме този период от годината, когато с огромно удоволствие прекарвам много часове в измисляне на нови декорации и аранжиране с налични и нови коледни украшения. В това приятно преживяване в последните две години се включва активно и дъщеря ми :) Част от идеята за коледната аранжировка на снимката е нейна", пише тя към снимката, която ни е изпратила за конкурса "Магията на украсата".

Писмото й обаче крие приятна изненада!

"В семейството ми спазваме всички обичаи на тези Светли празници. С удоволствие приготвяме вкусни ястия за Бъдни вечер и Коледа, за които използвам предадени ми от моята баба рецепти. Ето и една от тях – за прасковки (сладки), които тя много често приготвяше за различни празници", пише Лиляна

Сладки прасковки

Продукти:

3 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. кисело мялко

1 и половина лъжица амонячна сода

1 чаша мазнина /масло или олио/

Брашно

Начин на приготвяне:

  • Яйцата и захарта се разбиват в продължение на 10 минути.
  • Прибавяме мазнината и 1 ч.ч. брашно, като продължаваме да разбиваме.
  • Разтваряме содата в киселото мляко. Изсипваме в горната смес и отново разбиваме добре.
  • След това оставяме сместа да почива 2-3 часа.
  • После прибавяме толкова брашно, че да се получи умерено твърдо тесто, от което късаме парченца колкото орех.
  • Правим на топчета, слагаме ги на разстояние в намазана с масло тава и печем в умерена фурна до бледо розово.
  • Когато изстинат, издълбаваме всяко топче откъм гладката му страна.
  • Пълним с ароматизиран крем и съединяваме две по две, като вътре слагаме по една четвърт орехова ядка.
  • В съд разтваряме жълта и червена боя. Потапяме прасковките в жълтата боя и само в единия край в червената. Още влажни ги овалваме с кристална захар.
  • Хубаво е да се приготвят 1-2 дни преди консумация.
Снимка: iStock


Крем за прасковки

Крем 1 – продукти:

2 ч.ч. прясно мляко

2 с.л. брашно

10 с.л. захар

2 с.л. какао

1 ванилия

Крем 2 – продукти:

1 пакетче масло /125 г/

половин чаша пудра захар

Двата крема се сместват.

"Пожелавам на целия Ви екип светли и щастливи Коледни и Новогодишни празници", пише Лиляна за финал. Благодарим й от сърце и ни пишете как са се получили вашите прасковки на имейл [email protected] или споделете вашата рецепта от мама или баба!

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел