Материалът е изготвен със съдействието на "София мел"

Кое е най-важно при правенето на пица, за да стане тя вкусна? Тънка ли да е, или дебела? Вегетарианска или с месо? При правенето на домашна пица има много тънкости, от които зависи крайният резултат. Но, както и за други неща, най-важното винаги е основата, т.е. тестото

Съставките за тестото на класическата пица са обикновени - вода, мая, брашно и сол. Може свободно да променяте съотношенията им и да експериментирате с видовете брашно. Но когато то е специално направено за пица, крайният резултат е най-добър. 

София Мел Пица тип 00 е произведено от 100% висококачествено бяло брашно от мека пшеница. Ако замесите тестото от това брашно, то ще стане много еластично. Това означава, че веднага след замесване ще можете лесно да го моделирате. 

Сила на брашното W 280-340. Какво означава това? 

Коефициентът за сила на брашното се определя със специална машина - алвеограф. За целта се смесва брашно с леко подсолена вода в продължение на 8 минути. Полученото тесто се разделя на 5 и се оставя да почине 15 минути при 25 °С в специално отделение на алвеограф. Система за издухване на въздуха тества устойчивостта на тестото. 

Висока стойност на W означава, че брашното ще абсорбира много вода и че тестото ще бъде устойчиво. Брашната със стойност на W от 280 до 350 са подходщи за класически хляб, пица и сладкиши.

Печивата, направени с брашно София Мел Пица тип 00 имат хрупкава, тънка коричка и всяка хапка напомня на вкуса на Италия. То е подходящо за тънки пици тип италиански, фокачи, домашни пърленки, гризини.

Снимка: iStock

За да направите вкуса на тестото за пица по-мек, към съставките добавете и зехтин.

Няма нужда тестото да втасва. Именно така ще се получи хрупкава тънка коричка. 

Рецепта за италианска пица с хрупкава коричка

 

  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 с.л. захар
  • 1 белтък
  • 20 г прясна мая
  • 500 г брашно София Мел Пица тип 00
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. зехтин

Пресейте брашното и оформете кладенче в него в тава или върху плота, на който ще месите. 

Затоплете прясното мляко, без да кипва. Размийте маята в него. Добавете захарта и оставете сместа настрани, докато шупне. Отнема около 5 минути.

В кладенчето на брашното сипете белтъка, зехтина, солта и добавете млякото с маята. Омесете меко тесто.

Тестото се оформя на кръг. Прехвърля се в добре намазнена тава или върху хартия за печене. Може да го оформите на кръг и в самата тава за печене, като не го разточвате, а използвате кокалчетата на пръстите си. Свийте ръце в юмруци и с натиск разтеглете тестото до ръба на тавата.

Снимка: iStock

Домашен сос само с 3 съставки:

Той е лек, свеж и се прави за секунди. Нужни са ви: 

2 ч. ч. доматено пюре
2 скилидки чесън (накълцани)
2 с. л. оцет
ако има нужда, може да овкусите с малко сол и пипер

Комбинирайте всички съставки в средна купа. Този сос за пици е готов за употреба веднага след като е смесен - няма нужда от готвене! Сосът без готвене ще овкуси по-добре вашата пица, като й придаде свеж вкус и зеленчуков аромат. Консервираните домати са чудесни за направата на домашен сос за пици. Можете да използвате цели или на кубчета. Добре е да нямат добавени подправки или билки. 

Може да направите соса, докато фурната се загрява за печенето на пицата.

Ако искате по-плътен сос, прецедете доматите през тензух или цедка. Ако искате да сте сигурни в хомогенността му, пасирайте го за няколко минути.   

Тестото се намазва със соса, като се разнася с обратната страна на лъжица. Отгоре подредете прошуто - на тънко, и моцарела - на дебели резени. Поръсете с маслини.

Печене

Пицата се пече в долната трета част на фурната. 

Плъзнете пицата във фурната върху тава за печене или хартията за печене.

Печете, докато сиренето или кашкавалът, който сте сложили се разтопят.

По ръбовете трябва да се появят съвсем малки овъглени петънца. Времето за печене варира в зависимост от силата на фурната.

Към готовата пица може да добавите още прясна моцарела и свежа рукола. 

Най-вкусната пица винаги е споделена с приятели!