Вместо тесто с брашно и мая, направете основата от зеленчуци. Сладък картоф или тиква са добро предложение за основа.
Хрупкава картофена пица с артишок
6 ч.ч. сварени и нарязани на малки кубчета сладки картофа
1 ч. л. чия
3 с. л. вода
1 ч. ч. овесени ядки
1 с. л. зехтин
1 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. чесън на прах
½ ч. л. сол
Намачкайте добре сварените картофени кубчета. Добавете семената от чия, които предварително сте накиснали във вода. Смесете ги добре. Добавете овесените ядки, зехтина, оцета, босилека, чесъна и солта.
От сместа се оформя блат, който се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна, за 25-30 минути. След като изстине, гарнирайте с артишок, чери домати, пресен босилек и любим сос.
Фина тиквена пица с маслини и пресни подправки
3 ч. ч. пасирана тиква
1 1/2 ч.ч. бадемово брашно
щипка сол
щипка черен пипер
сух риган
Тиквата се почиства от семките и се нарязва на малки парчета. Пече се с малко вода за 40 минути на 200 градуса. След като омекне достатъчно, се пасира. Смесва се с брашното и сухите подправки. От тестото се оформя блат с диаметър 30 см. Ъглите леко се подвиват нагоре. Пече се на 220 градуса за 30-35 минути, докато добие златист цвят.
Изпеченият блат се гарнира с нарязани маслини Каламата, чери доматки, рукола, риган, босилек и бейби спанак. Може да се изпече за още 10 минути, а може да се консумира и така. Намажете със зелен сос от пасиран пресен босилек, спанак и лимон.
Богато гарнирани пици >>>
Забравете традиционните гарнитури, топинги и сосове. Пицата може да се гарнира с много и разнообразни продукти, набрани директно от градината.
Пица с нахут и орехово масло
1 1/2 ч. ч. броколи
3 скилидки чесън
1 с. л. сух риган
½ ч. ч. червен лук
200 г консервиран нахут
Прави се стандартно тесто с жива мая и брашно, което се разстила на тънък пласт. Намазва се с ореховото масло, приготвено от 100 г масло и 2 ч. ч. смлени орехи. Пече се за 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Броколите и чесънът се сотират предварително, след което се нареждат върху пицата, която се връща за още 15 минути. Накрая се посипва с червен лук, нарязан на ситно.
Богато гарнирана цветна пица
1 ч. ч. топла вода
2 ч. л. мая
300 г пълнозърнесто брашно
1 ч. л. сол
2 ч. л. мед
пюре от цвекло от 2 големи глави
Маята се разтваря в топлата вода и се добавя брашното, солта, меда и пюрето. Всичко това се омесва на меко тесто. Намажете със зехтин и покрийте със стреч фолио за около час. Когато тестото удвои обема си, размесете и разточете на тънко. Разстила се с ръка. Пече се върху хартия за печене или в намаслена тава.
За гарнитура върху блата използвайте козе сирене, бланширани аспержи, сварени яйца, резени печено цвекло, чери домати, маслиново песто и кресон. Аспержите се бланшират и се запичат на грил тиган с 1 с. л. зехтин и щипка сол.