Вместо тесто с брашно и мая, направете основата от зеленчуци. Сладък картоф или тиква са добро предложение за основа.

Хрупкава картофена пица с артишок

6 ч.ч. сварени и нарязани на малки кубчета сладки картофа
1 ч. л. чия
3 с. л. вода
1 ч. ч. овесени ядки
1 с. л. зехтин
1 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. чесън на прах
½ ч. л. сол

Намачкайте добре сварените картофени кубчета. Добавете семената от чия, които предварително сте накиснали във вода. Смесете ги добре. Добавете овесените ядки, зехтина, оцета, босилека, чесъна и солта.

От сместа се оформя блат, който се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна, за 25-30 минути. След като изстине, гарнирайте с артишок, чери домати, пресен босилек и любим сос.

Снимка: blissfulbasil.com

Фина тиквена пица с маслини и пресни подправки

3 ч. ч. пасирана тиква
1 1/2 ч.ч. бадемово брашно
щипка сол
щипка черен пипер
сух риган

Тиквата се почиства от семките и се нарязва на малки парчета. Пече се с малко вода за 40 минути на 200 градуса. След като омекне достатъчно, се пасира. Смесва се с брашното и сухите подправки. От тестото се оформя блат с диаметър 30 см. Ъглите леко се подвиват нагоре. Пече се на 220 градуса за 30-35 минути, докато добие златист цвят.

Изпеченият блат се гарнира с нарязани маслини Каламата, чери доматки, рукола, риган, босилек и бейби спанак. Може да се изпече за още 10 минути, а може да се консумира и така. Намажете със зелен сос от пасиран пресен босилек, спанак и лимон.

Снимка: wholeheartedeats.com



Богато гарнирани пици >>>