Все повече еколози и медицински лица препоръчват намаляването на консумацията на месо. И ако за едните може да има здравни покзатели за това, то другите изтъкват причини от различно естество. 

Животновъдството е отговорно за 15% от емисиите на парникови газове и се нарежда на второ място по замърсяване след транспорта.

83% от земеделската земя от цял свят се използва за животновъдство. Липсата на земеделска земя води и до изсичането на екваториалните гори в Амазония. Всяка минута се отсичат 2400 дървета. С този ритъм всички тропически гори ще изчезнат до 70 години. Според различни изследвания 55% от Амазонската гора ще изчезне до 2030 година.

Оказва се, че едни от най-известните бизнесмени и предприемачи не косумират месо за закуска. 

Британският бизнес магнат Ричард Брансън не е почитател на традиционната за страната му закуска от пържен бекон, яйца, домати, гъби, хляб и наденички. Вместо това основателят на The Virgin Group започва деня с плодова салата и мюсли със сушени плодове или ядки, което почти напълно съответства на препоръките на нашия диетолог.

Снимка: iStock

На Бил Гейтс не му пука особено за препоръките на диетолозите. Според бившата му съпруга Мелинда предприемачът често пропуска закуската, а самият Бил веднъж разказал пред ученици от гимназията, че любимото му нещо за сутрешно хапване е шоколадов флейкс в мляко.

Основателят на Tesla и Space X Илън Мъск също не яде месо на закуска.

Снимка: Getty Images

Той или пропуска сутрешното си хранене, или яде бъркани яйца и прясно сварено кафе за закуска.

Какво месо може би ще се консумира в бъдещето - вижте във видеото