Британският бизнес магнат, мултимилиардер, екоактивист и филантроп Ричард Брансън, който само преди броени дни гостува в София, разкритикува като "наивен" американския президент Доналд Тръмп заради оттеглянето му от Парижкото споразумение за климата. 

Брансън е учуден защо Тръмп поставя "Америка на първо място", при положение че планетата няма граници, както и защо не признава, че възобновяемата енергия е по-евтина от въглищата и петрола и ще създаде много повече работни места.

"Искахме САЩ да не говорят егоистично, а като част от този свят, който няма стени, и да ни помогнат да го спасим. Историята ще е милостива към нас, ако се погрижим за внуците си, и безпощадна - ако ги пренебрегнем. Което значи да не се грижим за околната среда, океаните, животинските видове на Земята и да бъдем егоисти", заяви основателят на "Virgin Group".

Брансън даде интервю пред Асошиейтед прес за Световния ден на океана с мото "Чисти океани за нашето бъдеще" за разрешаване на проблема със замърсяването. Океаните заемат 70% от земната повърхност, растения в тях произвеждат 70% от кислорода, който дишаме, а хората изхвърлят над 8 млн. тона пластмасови отпадъци годишно.

Ричард Брансън сподели по време на публичната си лекция в България на 19 май, че се надява компанията му за космически туризъм "Virgin Galactic" да помогне на повече хора да видят Земята отгоре, за да осъзнаят липсата на граници.