В горещ ден просто няма нищо по-освежаващо от вкусен сладолед. Много от нас обичат да се поддадат на това ледено изкушение по време на лятната си почивка. 

Сладоледът не е просто начин да се разхладим, но е и културен феномен, който носи в себе си история, изпълнена с легенди, интриги и научни открития. 

  • Красивата като богиня Натали Трифонова на почивка в Гърция (СНИМКИ)
  • Край Шкорпиловци щъркелите се събират за дългото пътуване на юг (ВИДЕО)
  • Как Ирина Тенчева отпразнува имения ден на сина си Самуил – „този прекрасен, рус делфин“
  • Хитър трик! 60 различни тоалета в една малка раница
  • Свети Константин - райското зелено селище, скрито в тучната природа на Родопа планина
  • В разгара на пътуванията: Ето кои са най-големите страхове за жените и мъжете (ВИДЕО)
  • Вкусна почивка: Най-интересните кулинарни фестивали по света (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • Живот като на кино: Кейти Пери и Орландо Блум със зрелищен скок от хеликоптер (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • "Животът е планина": Силвия Петкова за най-важната цел на всеки (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • Плаж „Малдиви“, АТВ в пустинята и крокодилска ферма - как да пътувате изгодно до Тунис (СНИМКИ)

Oказва се, че има и друга причина да го обичаме толкова много. В средностатистическата топка сладолед откриваме всичко - от витамин D и рибофлавин до витамин А и калций, които допринасят за здравия организъм. Някои вкусове могат да предложат още по-голям стимул, когато става въпрос за това, какво съдържат - например черният шоколад е известен като добър източник на антиоксиданти, а ваниловите зърна съдържат калий.

И въпреки че много от нас се наслаждаваме на неговия вкус и полезни съставки, малко от нас знаят колко дълбоки са корените му. 

ДРЕВЕН КИТАЙ: НАЧАЛОТО НА ЛЕДЕНАТА МАГИЯ

Снимка: iStock

Историята на сладоледа започва много преди модерните времена, като първите сведения за подобни охладени десерти идват от древен Китай, по време на династията Тан (618-907 г. сл. Хр.). Императорът Тан от Шан, известен със своята любов към изисканите лакомства, заповядва на своите кулинари да създадат нещо необичайно. Резултатът? Десерт от биволско, краве и козе мляко, ферментирано и смесено с брашно и камфор за аромат. Това „кисело мляко“ се охлажда до замръзване и се сервира на двореца. Цар Тан е имал специализиран персонал (готвачи), сред които 94 „ледени мъже“, които са се грижили за доставката и подготовката на леда.

 

 

Но китайците не са единствените, които се наслаждават на подобни разхлаждащи деликатеси.

 

 

Месопотамските благородници са строили ледени къщи, за да се разхладят от жегата, а римският император Нерон (37-67 г. пр. Хр.) поръчвал сняг от планините, който подправя с мед и плодове. Това са ранните опити за създаване на сладолед, но истинската революция идва с откриването на метода за замразяване на храни чрез смесване на сол с лед – процес, който вероятно е бил известен още в Древен Китай.

 СЛАДОЛЕДЪТ И ИТАЛИАНЦИТЕ

Снимка: iStock

През вековете тези методи се пренасят от Азия в Европа и започва да се усъвършенстват. През XVI век, по времето на Ренесанса, в Италия се появяват първите истински сладоледи. Легендата разказва, че Марко Поло е донесъл идеята за сладолед от Китай в Европа, където тя е била доразвита от италианската аристокрация.

 

 

 

Италианците усъвършенстват рецепти за сорбета и сладоледи, които бързо завладяват Европа, преминавайки през Франция с помощта на Катерина Медичи и достигайки до Америка благодарение на Томас Джеферсън.

БУМЪТ НА СЛАДОЛЕДА В АМЕРИКА

Именно в Америка сладоледът намира своята масова популярност. През 1784 г. Джордж Вашингтон купува машина за сладолед, а Томас Джеферсън записва една от първите рецепти за ванилов сладолед по френски. В края на XIX век, Америка се превръща в център на иновации в областта на сладоледа.

 

 

Фармацевти, предприемачи и кулинарни експерти създават нови видове сладолед, включително вафлената му фунийка, представена за първи път на Световното изложение в Сейнт Луис през 1904 г.

 

 

 

ПОЛЕЗЕН ЛИ Е СЛАДОЛЕДЪТ ЗА ЗДРАВЕТО?

Сладоледът не само освежава, но и крие в себе си множество ползи, които могат да направят лятото ни по-щастливо и енергично. Първо, той ни дава моментален прилив на енергия, благодарение на съдържащата се в него глюкоза, която захранва тялото ни през деня. Освен това, едно японско проучване открива, че яденето на сладолед може да подобри мозъчната активност и да ни направи по-бодри.

 

 

Сладоледът е и добър източник на калций, който е важен за здравето на костите и зъбите. А когато става дума за болки в гърлото или язви в устата, сладоледът може да ни донесе временно облекчение.

Накрая, нека не забравяме, че сладоледът може да подобри настроението ни, като стимулира производството на серотонин - хормонът на щастието. 

 

 

РЕЦЕПТА ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН СЛАДОЛЕД

Снимка: Canva

Вдъхновени от древните рецепти за приготвянето на сладолед ви предлагаме да опитате да си го направим у дома, бързо и лесно:

Необходими продукти:

  • 1 кофичка котидж сирене
  • 200 г боровинки или друг плод по избор

Начин на приготвяне:

В блендер смесете продуктите и блендирайте до получаването на гладка смес. Изсипете в избрана кутия или формички за сладолед. Оставате да престои в камерата на хладилника поне 24 часа.