Първото яйце за Великден винаги се боядисва в червено. С него се прави кръстен знак по челата и бузките на децата за здраве. Оставя се пред домашната икона през цялата година и с него се бае против уроки и болести, против природни бедствия и стихии. Често се заравя в средата на нивата или лозето, за да предпазва хората от градушка и пожари.Червени яйца се поставят и върху обредните великденски хлябове. Освен с великото Възкресение Христово за българите празникът съвпада и с древни езически представи за раждащата се природа, възкръсващата с жизненост. Народът вярва, че ако не е този ден, земята ще се сгромоляса в бездната и светът ще се затрие.

Сутринта на първия празничен ден всички отиват на тържествена църковна служба. Свещта от църквата се отнасят да догори вкъщи. На празничната трапеза задължително се отговява (край на започналия на Заговезни пост) с великденско яйце и обреден хляб. Всички се чукат с червени и писани яйца за здраве.

Младоженците гостуват на кумовете и родителите на булката, като носят яйца и великденски кравай. Момите и ергените връзват люлки под дърветата и до късна вечер се люлеят и пеят песни с любовно-женитбени сюжети.

Декорация на яйца

  •  Декупаж 

Необходими материали:

- мека хартия или разноцветни салфетки

- ножица или перфоратор с интересни форми
- декупажно лепило (или лак)
- четка

Снимка: iStock

Интересната визия се постига с натрупване на слоеве, т.е. не е притеснително, че се застъпват формите. Така се създава интересен оптичен ефект и своеобразна плътност. Изрязаните (или перфорирани) формички се закрепват с по капка от декупажното лепило, а след това цялото яйце се минава с тънък слой от него. Подредени в кошница с великденска трева, са като истинска цветна градина. 3D дизайн

Необходими материали:
 
- хартия с щампи на зайчета, пеперудки, пилета, цветенца и др. в
- ножица
- декупажно лепило
- брокат (глитер на прах или просто червен пипер)

Снимка: iStock

Интересната визия се постига като фигурите не се прилепват изцяло върху черупката, а някои части се оставят така че да се получи триизмерен ефект. Върху бялото яйце може да се поръси (или с потупване) внимателно червен пипер, така че да стане на точки. Това създава оптически по-плътна и реалистична повърхност, върху която после се лепи. Покрива се с прозрачна акрилна боя, за да се запази ефектът на точките. Композицията с хартиени фигурки е изцяло свободна. Цялото яйце се поръсва с брокат.

  • Яйца с вратовръзки

Необходими продукти:

- копринена вратовръзка или риза 
- парче бяла покривка
- 3 с. л. оцет
- олио

Снимка: iStock

 

Вратовръзката се нарязва на парченца, достатъчно големи, за да могат да покрият едно яйце. Завива се с шарките към яйцето. След това се увива в парче от бялата кърпа. Поставя се в стъклен или емайлиран съд, залива се с вода, към която се добавят лъжиците оцет. След кипването на водата, яйцата се оставя за още около 20 минути. Развиват се парчетата плат и за повече блясък се полира с олио. Принтът от вратовръзката се отпечатва върху черупката на яйцето, посредством горещата вода. Хубави яйца се получават се повече модели и цветове вратовръзки.

  • Глитер

Необходими материали:

- глитер
- паста, прах
- лак за декупаж
- четка

Снимка: iStock

 

Вместо традиционните бои за яйца, които се предлагат по магазините, може да се използват художнически такива - като например глитер във всичките му разновидности. Ако е на прах-предварително се покрива яйцето с тънък слой лак, за да полепнат прашинките. Ако е паста - се нанася с четка или малка шпатула. Смесването на различни нюанси допълнително ще обогати цветовата гама. Може да се добави класическо златно и сребърно за металически отблясъци.

  • Дантелени яйца

Необходими продукти:

- дантела от дреха или покривка (панделки или ширити с интересна форма)
- гумени ластичета
- ножица
- боя за яйца

Снимка: iStock

Изрязаните с ножица парчета дантела се поставят върху яйцето под наклон и с дължина по желание. Връзват се на възел или се прикрепват с гумен ластик (от тези, които най-много скубят косата). Може да се направят концентрично, пресечно, симетрично или да покрият цялото яйце. Трябва да се стегне добре, за да не прониква боя под плата. "Опакованите" яйца се поставят в купата с разтворена боя и се боядисват по стандартния начин. След като изсъхнат, ластикът и дантелата внимателно се махат, за да оставят своята красива бяла следа. Нежността на дантелата придава невероятна ефирност.

  •  Класиката

Ежегодното боядисване на яйца включва няколко основни техники:

- обикновено боядисване в 4 цвята;

- добавяне на олио в боята, което оцветява яйцето на петна и точки. Прехвърлянето от една в друга боя създава истинска цветна палитра върху черупката;

- поставяне на стръкчета зеленина - копър, детелина, магданоз и други, завиване в чорапогащник и боядисване. Върху яйцата се отпечатват красиви бели стръкчета.

Снимка: iStock


- варене във вода с добавени люспи от червен лук. Яйцата стават в красиви жълто-оранжево-червени отенъци. Много са красиви и всяко е уникално със собствената си шарка;

- боядисване с капки боя и памук. Всяко яйце се завива в парче памук и върху него се капе по малко от различните бои. Резултатът е непредвидим, но винаги много красив;

- рисуване с восък. Нужно е търпение, защото по-красивите яйца са с фини и нежни повтарящи се детайлчета;

- седефени бои, кристали, термостикери. В някои комплекти има бял магически молив. Рисува се върху вече боядисаното яйце, като моливът оставя плътна бяла следа върху боядисаното.

  • Рисувани и гравирани щраусови яйца

Огромните яйца предоставят площ, на която могат да се родят истински шедьоври. Въпреки това върху заоблената форма се рисува доста трудно. На щраусово яйце може да се нарисува икона или цял сюжет от приказка. Някои майстори гравират черупките на щраусовите яйца.  

Снимка: iStock

Обещаните хитрости:

1. За да съхнат яйцата, без по тях да остава следа от повърхността, върху която лежат, се прави специална плоскост. Тя е от стиропор със забити в него игли. Яйцето ляга върху иглите и така се предпазва от грозното петно, резултат от лягането на масата.

4. Ако се счупят яйцата при варене и останат по-големи черупки, могат да се използват за оригинална декорация. Във вътрешността на черупката се поставя чаена свещ или малки стръкчета цветя. Подредени на стабилни подложки черупките-свещи са красива, естествена декорация за масата.

Снимка: iStock