Шкафът с чай в дома ви може да предложи безкрайно вдъхновение. Чайовете отдавна придават на алкохолните напитки както танинови качества, така и широка ароматна гама. Те могат да придадат уникална дълбочина и характер и на безалкохолните напитки.

"Чаят е наистина добър начин да се придаде дълбочина на коктейла", казва Джон де Бари, експерт от Ню Йорк, автор и основател на марката безалкохолни напитки Proteau. "Черният чай, зеленият чай и Лапсанг сучонг са много добри варианти, когато приготвям безалкохолни коктейли", допълва той, цитиран от БГНЕС.

Независимо дали чаят ви е пакетиран или насипен, домашна смес или с произход от определен регион, Де Бари предлага да помислите за неговото приложение. Колкото повече са съставките в напитката, толкова по-малко се набляга на специфичния вкус на чая. Въпреки че често работи със специални чайове, той подчертава, че "най-добрият инструмент е това, с което в момента разполагате".


След като сте избрали своя чай, извлечете аромата му, като използвате един от двата метода на екстракция - горещ или студен. Накисването на чаените листа в гореща вода преди прецеждане предлага незабавно предимство: чаеният компонент на вашата напитка е готов за употреба (след охлаждане до стайна температура). По-дългото и по-силно варене на чая позволява също така да се получи по-силен аромат и често има повече танин, който може да придаде на безалкохолната напитка остър вкус.

За да създадете коктейли на основата на чай, експериментирайте с допълващи се аромати. Де Бари често съчетава зелен чай с грейпфрут или черен чай с лимон.

Лайката се съчетава особено добре с растителен сироп от целина и пресен лайм в безалкохолен Celery Sour.

Танините в силно запарения черен чай пък хармонират идеално с подправен и леко солен кордиал от лайм и джинджифилова бира в безалкохолен Dark n Stormy Mocktail. Ето и рецепта за него:

За сиропа

1 чаша кристална захар
1/2 чаша вода

За коктейла Dark n Stormy

50 мл сироп (2:1)
20 мл пресен сок от лайм
80 мл джинджифилова бира
80 мл Dark Cane Spirit