Някъде го наричат просто G&T. Идва от "gin tonic" – освежаваща напитка, позната навсякъде по света. Всъщност корените на тази коктейл са в далечната 1850 г., когато блританските войници добавяли джин, захар и лимон към хинина, за да се лекуват от върлуващата тогава малария (или поне такива са легендите). Днес добилата популярност напитка - вече за удоволствие - се приготвя с една част джин и две части тоник.

За класически джин тоник ви трябва:

- 50 мл джин
- резен лайм
- 200 мл Schweppes Тоник
- лед

Начин на приготвяне

1. Напълнете чашата с лед догоре.
2. Сипете любима марка джин върху леда.
3. Изтискайте резенче лимон и го пуснете в чашата.
4. Добавете Schweppes Тоник.

Снимка: iStock

Няколко съвета

  • Използвайте чаша със столче, а не без, макар по традиция да е обратното. В чаша със столче напитката остава по-дълго студена, тъй като ръката ви няма да разтапя леда с топлината си. Освен това с такава чаша ще се насладите истински на аромата на коктейла.
  • Гарнирайте винаги с плод или билки, които подчертават вкуса на джина – лайм, краставица, плодове от хвойна, червен портокал, ментови листа, розмарин
  • Когато добавяте тоника, наливайте го върху лъжица, прави го по-газиран и бъбрив. Нямаме научни доказателства за това, но пък опитайте, за да се уверите в резултата.

След класическата рецепта няколко нестандартни предложения, вариации на същия коктейл >>

Материалът е подкрепен от Coca-Cola България

 

Джин тоник „Праскова и Мащерка“

  • 50 мл джин
  • 125 мл Schweppes Тоник
  • 3-4 свежи парчета праскова (портокал, манго и нектарина също вършат работа – по възможност свежи, но и консервирани също стават)
  • Стрък прясна мащерка

Снимка: iStock

Сипете джина и тоника в чаша, пълна с лед и добавете парчетата праскова. За по-силен прасковен вкус може да пасирате плода в блендер и да го прецедите в чашата преди да добавите другите съставки. Докато ги добавяте, разбърквайте постоянно.

Джин тоник „Ягода и черен пипер“

  • 3 свежи ягоди
  • Прясно смлян черен пипер
  • 45 мл джин (неутрален или цитрусов)
  • Schweppes Тоник

Снимка: iStock

Измийте и обелете ягодите. Нарежете наполовина или на четвъртинки, ако са големи. Разбъркайте ги с прясно смлян черен пипер в шейкър, след което изсипете в чаша, пълна с лед. Разбъркайте с джина и отгоре изсипете тоника. Гарнирайте с ягода и сервирайте!

Джин тоник „Печен ананас“

  • 2 кръгчета ананасs (печен или свеж)
  • 50 мл джин
  • 70 мл сок ананас
  • Schweppes Тоник за допълване
  • 1 лайм (може и без)

Снимка: iStock

Изпечете на скара или барбекю кръгчета ананас за 5 минути от вяска страна. Печете, докато леко покафенеят, опушат и се карамелизират. Нарежете едното кръгче и разбъркайте с коктейл шейкър. Добавете лед, джин и сок. Разклатете за две минути. Прецедете в чаша с лед. Долейте Schweppes Тоник (просекото също е вкусно като алтернатива на тоника тук) и гарнирайте с останалото кръгче ананас и/или лист мента. Можете да добавите малко лайм, ако напитката ви е малко сладка. Консервираните хапки ананас вероятно са твърде мокри за печене на скара, но можете да ги използвате в рецептата, без да печете.

Джин тоник "Свежа череша"

  • Шепа зрели череши
  • Консервираните череши са вкусна алтернатива
  • 50 мл джин
  • 125 мл Schweppes Тоник
  • Свеж лайм

Снимка: iStock

Отстранете костилките от черешите, след това ги сложете в купа или чаша за смесване и ги разбъркайте леко. Добавете много лед към чашата си заедно с обърканите череши, джин, тоник и сок от лайм (коригирайте според това колко кисело харесвате).

Разбъркайте внимателно за минута-две, докато сокът от черешите се смеси добре с останалите съставки и напитката се охлади. Добавете череша на клечка или резен лайм за гарниране и сервирайте.

Джин тоник „Градински чай, розмарин и мащерка“

  • 50 мл джин
  • 115 мл Schweppes Тоник
  • 30 мл билков мед или обикновен сироп (вижте по-долу)
  • 2 стръка мащерка и/или розмарин
  • 2 листа градински чай
  • 1 лимон

Снимка: iStock

Внимателно загрейте меда (или направете обикновен сироп от равни части вода и захар) с мащерката, розмарина и градинския чай за около 5 минути. (Добавете още малко вода, ако започне да става твърде гъста смес) Можете да използвате само една или две от билките. След като медът или обикновеният сироп се охладят, добавете го в чаша, пълна с лед, заедно с джина, тоника и изстискания лимон. Разбъркайте поне 30 секунди. Добавете малко лимонова кора и/или стрък от някоя от билките, за да гарнирате.

Джин тоник „Портокал и канела“

  • 50 мл джин
  • 125 мл Schweppes Тоник
  • Пресни резенчета портокал (кора за украса)
  • Прясно смляно индийско орехче
  • Канелена пръчица

Снимка: iStock

Изсипете джина и тоника в чаша върху много лед, добавете няколко резенчета портокал, малко поръсено смляно индийско орехче (по желание) и гарнирайте с пръчка канела. Не използвайте сушена смляна канела.

Джин тоник „Боровинки и мента“

  • Шепа пресни или замразени боровинки
  • сок от лайм
  • 2 листа мента
  • 50 мл джин
  • 125 мл Schweppes Тоник

Снимка: iStock

Разбъркайте леко няколко боровинки в чаша. Добавете лед, джин, тоник, сок от лайм и разбъркайте внимателно, докато се охлади. Добавете няколко листа мента (и резен лайм, ако желаете) за гарниране.

Джин тоник „Ябълка“

  • 50 мл джин (препоръчваме Kongsgaard Raw Gin за ябълкови нотки)
  • 20 мл пресен ябълков сок
  • Schweppes Тоник, за допълване
  • Пресни резенчета ябълка, канела, звездовиден анасон и карамфил, за украса.

Снимка: iStock

Добавете джина, ябълковия сок и тоника в чаша с лед. Разбъркайте, гарнирайте и се насладете!

Източници: 
acouplecooks.com
craftginclub.co.uk