Горещото време нахлу изведнъж и всички се втурваме към заведенията, за да се освежим след работа (или по време) с някоя студена напитка. Дойде времето, в което чакаме с нетърпение запотената чаша с ледена напитка, която да ни избави от мъките.

Летните коктейли са любимата част от топлия сезон на множество хора. Това не се дължи единствено на освежаващия ефект, който имат. Алкохолните коктейли предшестват много смях и силен махмурлук на следващата сутрин. Безалкохолните пък радват небцето ни по всяко време на денонощието – докато се храним, пием кафе или сме в офиса. Повечето напитки можете да си приготвите и вкъщи, ако сте решили да се съберете с приятели на хладно у дома.

Лимонада

Снимка: iStock

Започваме с любимите ни лимонади, които можем да намерим в различни вкусове и интересни имена. Невъзможно е да не сте забелязали „бъзонадата“ и „малинадата“ в летните менюта на заведенията. Тези напитки лесно могат да бъдат приготвени и вкъщи. За всеки тип плодова лимонада рецептата е идентична – изстисквате лимоните, добавяте вода (може и газирана), добавяте захарен сироп (може и мед). А за допълнителния вкус е нужно единствено да блендирате плодовете и да прецедите, така че да остане само течността. Смесвате всичко и воала! Имате вкусна домашна лимонада. Колкото до „бъзонадата“ – трябва ви само купешки сироп от бъз, малко вода и лимон. Естествено можете да използвате и плодови сиропи за вкус вместо да блендирате свежи плодове. И не забравяйте ментата, тя върви с всяка лимонада като декорация и за аромат. Ако обичате да експериментирате, добавете свеж босилек, който ще ви превърне в изобретателен барман у дома.

Студен чай

Снимка: iStock

Следват студените чайове. Не е нужно да си купувате бутилирани, може да си поръчате от домашните чайове на заведенията, които бързо ще ви освежат. Има няколко вида домашен студен чай – на гранули, на прахче или от натурални растения. Естествено, ние ви препоръчваме последния. За да си го приготвите у дома е нужно да си изберете някой вкус чай (за летния сезон силно препоръчвам ментата) от магазина и да го запарите. Малко преди да е изстинал напълно го подслаждате с мед и добавяте лед. Не пропускайте да добавите резен лимон в чашата, защото той добавя няколко точки за свежест на напитката ви.

Студено кафе

Снимка: iStock

Студените кафета през лятото ни заобикалят отвсякъде. Всяко заведение предлага по няколко варианта като тръгнем от класическите фредо еспресо, фредо капучино, фрапе и стигнем до чокофредо, фрапучино с вкусове и какво ли още не. За някои от напитките ви трябват малки кухненски уреди, за да успеете да ги направите на професионално ниво. Например за пяната на класическите напитки ви трябва машина за фрапе, която създава неповторимата нежна пяна. Но има и няколко, които се правят в блендер и стават за броени минути, а освежават за часове напред. Например за чокофредо е нужно само мляко, какао, разтворимо кафе, захар и лед, които се разбиват за около минута в блендера. А ако обичате по-плътният вкус на фрапучиното – можете да добавите и малко сладолед вместо какаото и напитката ви ще добие плътна консистенция. Ще ви кажа и моята любима рецепта за лятно студено кафе. В блендера добавете мляко, сироп с вкус на кокос, разтворимо кафе (може и шот еспресо) и лед. Блендирате, докато се разбият ледените кубчета и след това гарнирате с малко какао на прах. Напитката освежава ободрява и е невероятно вкусна. 

Алкохолните ни предложения са на следващата страница >>