Обикновено мандарините могат да бъдат годни за консумиране от няколко седмици до няколко месеца в зависимост от начина, по който се съхраняват. Същото е и за кивито.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да ги съхранявате по-дълго.

1. Стайна температура

Снимка: iStock

Съхранявайте ненарязаните мандарини на стайна температура, ако планирате да ги консумирате в рамките на няколко дни. Те трябва да се съхраняват на по-хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

2. Хладилник

Снимка: iStock

За по-продължително съхранение поставете мандарините в хладилника. Това може да помогне да бъдат по-трайни във времето с няколко седмици. Хубаво е да ги съхранявате в плик или някакъв съд, за да предотвратите влагата. Така ще издържат от две седмици до един месец. Ако ги съхранявате цели и необелени, няма нужда от найлонова торбичка.

3. Фризер

За да предотвратите замръзването на мандарините, преди да ги сложите в торбичка за замразяване, обелете ги и ги нарежете. Замразените парчета могат да се добавят към смутита или плодови сокове или да се консумират като богата на витамини освежаваща закуска. Замразените мандарини могат да се съхраняват за неопределено време, но вкусът им може да се промени.

Проверка за разваляне

Това е най-важната стъпка при съхранението на плодове. Редовно проверявайте мандарините за разваляне, като следите за мухъл, меки петна или лоша миризма. Незабавно отстранете развалените плодове, за да предотвратите развалянето на останалите.

Как да съхранявате кивита?

Снимка: iStock

Кивитата са по-дълготрайни, когато не са обелени. Мъхестата обвивка действа като защитен слой, предпазващ плода от загуба на влага и разваляне. Когато се оставят необелени и се съхраняват правилно в хладилника, целите кивита обикновено издържат няколко седмици.

Кивито произвежда етилен, който подпомага узряването. За да ускорите процеса на зреене, поставете кивито в хартиена торбичка заедно с други плодове, произвеждащи етилен, като ябълки, банани или авокадо. Това може да им помогне да узреят по-бързо. А, за да ги съхранявате по-дълго, трябва:

1. Херметически затворен съд

За да запазите свежестта на нарязаното киви, съхранявайте го в херметически затворен съд или го увийте в найлоново фолио, преди да го сложите в хладилника. Добавянето на малко парче хартиена кърпа в съда за съхранение може да помогне за абсорбиране на излишната влага и да запази кивито свежо за около 2-3 дни.

2. Замразяване на кубчета

Снимка: iStock

Нарязаното киви може да се замрази в кубчета за лед и по-късно да се използва в напитки като вода, коктейли или студен чай за освежаване.