Това сладко е с чудесен, мек вкус и много аромат. Пригответе си големи буркани, за да може да поставите мандарините цели в тях. Освен че е вкусно, е и чудесен подарък за Коледа и Нова година.
Съставки
- 1 с.л. Лимонов сок
- 1 ч.л. Краве масло
- 1 ч.ч. Портокалов сок
- 3 ч.ч. Захар
- 1 кг Мандарини
Начин на приготвяне
- 1. Мандарините се накисват за 24 часа в топла вода. За това време водата трябва да се смени 5 пъти.
- 2. Преместват се в тендежара със студена вода и се слагат на котлона да заври. Варят се 5 минути. След това се изваждат с решетъчна лъжица.
- 3. За втори път се налива студена вода и отново се варят за 5 минути. Това се прави с цел да се извади горчивината от плодовете. Ако и втората вода горчи при опитване, процедурата с варенето може да се направи още веднъж. Степента на горчивина зависи от сорта на плодовете.
- 4. В тендежара се смесват захарта и прясно изцедения сок. Може да е смес от портокал или мандарина. Това ще запази цвета на плодовете ярък. Изчаква се да заври, след което се намалява температурата, докато се стопи захарта. Ври около 10 минути.
- 5. С острото на нож се изрязва онази част на мандарините, където е била дръжката. Така захарния сироп прониква в тях и те се овкусяват.
- 6. Мандарините се пускат в захарния сироп. След 5 минути се добавя лимоновият сок. Разбъркват се внимателно, за да сме сигурни, че са поели от сиропа.
- 7. След като поврат 20 минути, се добавя маслото. Неговата цел е да придаде блясък.
- 8. Готовата смес с плодове и сироп се сипва в бурканчета, без да се притиска много, за да не се обезформят плодовете. Поставят се капачките и бурканите се обръщат.