Лятото е сезона на плодовете. Затова семейството на Шазлин Бабикян залага на десерти със свежи плодове. „Децата приготвят чудесно сорбе от пасирани плодове, като ягоди и малини в равно количество с малко мед“, сподели сладкарката Шазлин специално за Лейдизон.
Използва се обикновен пасатор, с който всичко се хомогенизира. В удобен широк съд се оставя във фризера за около половин час, след това отново се пасира и се оставя да замръзне във формички за сладолед.
Шазлин има свое сладкарско ателие и като отличен професионалист сподели своите трикове при избора на шоколад за вкъщи.
„Съдържанието на шоколада трябва да е максимално просто – какаова маса, какаово масло, какао на прах, сухо мляко, ако е млечен, соев или слънчогледов лецитин, захар и евентуално натурална ванилова есенция“, съветва тя. В шоколада винаги може да се добавят ядки, подправки или сушени плодове.
Как се прави бял шоколад САМО с 3 съставки?
- Какаово или кокосово масло
- Пудра захар или друг подсладител
- Сухо мляко
„Любима домашна рецепта на сина ми е шоколадов крем с лешници или италианския крем джандуя – дядото на нутелата“, сподели Шазлин. Ето как се приготвя по рецепта на Бабикян:
- В чопър се блендират около 300 грама бланширани и леко запечени лешници. Нужно е да се постигне гладка консистенция. Металното ножче на чопъра се загрява и постепенно се отделя и мазнината от ядката.
- Към тази затоплена смес се добавя какао с висока масленост, шоколад по избор и отново се блендира.
- Получава се невероятно вкусна и ароматна гъста маса, която може да се хапва самостоятелно или да се добави към сладолед или друг десерт.
ВАЖНО: Лесно може да замените тази ядка с каквато предпочитате, важното е да е бланширана и леко запечена. Да ви е сладко!