Язовир Белмекен в Рила е едно от най-добрите решения за спасение от летните жеги – все пак това е едно от малкото места в България на 2000 метра надморска височина, до които можете да стигнете с кола.

Снимка: Васил Богданов

Когато в градовете е 40 градуса, на Белмекен е около 24. В по-нормалните летни дни температурата е 20-21 градуса.

Възможностите за спане в района не са много и резервация, особено за летните уикенди, трябва да се направи колкото може по-рано.

Снимка: Васил Богданов

С най-много легла разполага държавната високопланинска спортна база. Тя е предназначена основно за спортисти, но ако има места, приемат и туристи.

Снимка: Васил Богданов

Стая за двама със закуска е 116 лева. С включен обяд и вечеря цената е 208. Телефонът за резервации е 0885893821.

Снимка: Васил Богданов

Ако всичко е заето, можете поне да се възползвате от кафенето на първия етаж – все пак това е единственото място в радиус от 25 километра, където продават сладолед.

Снимка: Васил Богданов

В коридора до кафенето можете да видите любопитни архивни снимки на известни наши шампиони, които са тренирали тук.

Снимка: Васил Богданов

Другата възможност за спане са т.нар. бунгала на биатлона, както ги знаят старите туристи. Сега те работят под името хотел Белмекен Мастерс, а телефонът за резервации е 0888705355.

Снимка: Васил Богданов

През изминалия уикенд спахме в района на палатка и вечеряхме именно там, като записването за обяд и/или вечеря трябва да се направи сутринта или от предния ден, за да ви включат в порциите. Храненето там и в спортната база е на принципа на стол, а не ресторант. Вечерята например е само от 19 до 20:00 ч.

Снимка: Васил Богданов

Част от бунгалата са частни и се стопанисват отделно от човек на име Али. Стая за двама със закуска, обяд и вечеря е 100 лева. За резервации звънете на 0887900046. Свободни места има след 14 август 2023 г.

Снимка: Васил Богданов

Последният вариант за спане е в базата на Български морски флот. Тя е най-близо до язовира и на теория приема външни посетители, но досега не съм успявал да си направя резервация.

Снимка: Васил Богданов

На язовирната стена винаги има масички, на които местни хора продават домашно сирене, кашкавал и сладка. Има голяма вероятност да попаднете на Атидже, която е на 27 и ни сподели, че от поне 25 години идва на Белмекен.

Снимка: Васил Богданов

Ние ходим там от 2008 г. и помним Атидже още от времето, когато беше малко момиче. Впоследствие тя завърши акушерство и започна работа в болница във Велинград.

Снимка: Васил Богданов

Родителите й гледаха животни в района на язовира, но по време на пандемията са се разболели и са продали животните. Сега и двамата работят в спортната база.

 

Това видео с бурното топене на снега над Белмекен е от април 2018 г.