Кой е по-добрият вкус - лютеница или айвар. Този въпрос задава Taste Atlas - световен атлас с традиционни храни и автентични продукти, на своите последователи.

В битката на храните са се включили фенове с над 1400 реакции. За лютеницата те трябва да гласуват с вдигнат палец, а за айвара - със сърце. 

Изданието описва лютеницата като "основен хранителен продукти в почти всяко българско и северномакедонско домакинство." За продукти, от които се приготвя, са посочени червени чушки, люти чушки, домати, лук, сол, захар и олио.

Световният атлан за храни отбелязва, че лютеницата и продукти, подобни на нея, са разпространени на Балканите, но тя се счита за автентичен български продукт.

"Въпреки че е трудно да се проследи кога първоначално се е появила в страната, масовото производство на този национален фаворит започва през 50-те години на миналия век. Днес може да се купи в магазините и обикновено се сервира в повечето традиционни ресторанти. Домашната лютеница се приготвя в края на лятото, когато се прибират повечето зеленчуци."  

Айварът е посочен като традиционен за Балканите и Източна Европа, като най-цененият вид често бил  македонският, приготвен само с червени чушки. Изданието посочва, че въпреки че произходът му често се оспорва, името  "айвар" произлиза от турската дума havyar, което означава хайвер.

"В миналото Сърбия беше известна с производството на хайвер от отглеждана черноморска белуга (есетра) и беше един от големите световни износители. По-късно, след като се сблъскаха със спада в производството на истински хайвер, вместо него сърбите започнаха да предлагат така наречения „червен айвар“ или зеленчуков хайвер-оттук и името му."

Към момента на написване на статията българската лютеница води с 986 гласа, срещу 492 за айвара. 

В изданието с мнения се включват над 48 000 food критици и са регистрирани са над 16 000 заведения за хранене по целия свят.  

Кое е по-вкусно - лютеница или айвар?