Чудили ли сте се някога кой е най-старият ресторант във всяка страна по света? Е, NetCredit имат страхотен атлас с информация за почти всяка една държава на планетата.

Очарователните инфографики, създадени наскоро от NetCredit, предлагат на любителите на историята, пътешествията и вкусната храна колоритна обиколка с атласа "Най-старият ресторант в (почти) всяка страна". 

Най-старите ресторанти в света
Снимка: NetCredit

Някои от тези ресторанти са издържала през вековете, като са по-древни от държави - така, например, най-старият ресторант "St. Peter Stifts Kulinarium" в Залцбург, Австрия, датира от 803 г. А вероятно е и единственият ресторант в света, който е сервирал блюда както на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт, така и на холивудския актьор и режисьор Клинт Истууд. Днес гостите на ресторанта все още могат да се насладят на специалитета му "тафелшпиц" - варено говеждо месо с ябълки и хрян.

Най-старите ресторанти в Европа
Снимка: NetCredit

Докато Европа доминира списъка на десетте най-стари ресторанта в света, всеки континент може да се похвали със свои реномирани заведения. 

В България най-старият работещ ресторант е "Под Липите" в софийския квартал Лозенец, който отваря врати за клиентите си през 1926 г. Задължително опитайте традиционния сач в столичното заведение с над 90-годишна история.

Най-старите ресторанти в Африка
Снимка: NetCredit

"Ел Мрабет" е най-старият африкански ресторант, създаден в Тунис през 1630 г. 

Най-старите ресторанти в Южна Америка
Снимка: NetCredit

Посетителите на колумбийската столица Богота могат да опитат деликатеси в "Ла Пуерта Фалса", който е най-старият ресторант в Южна Америка. 

Най-старите ресторанти в Азия
Снимка: NetCredit

Основан през 1153 г. е най-старият ресторант в Китай - "Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House", който все още използва традиционни рецепти, предадени в семейството на първоначалния основател Ма Ю Чинг - тук задължително опитайте пилешките ястия.

Най-старите ресторанти в Северна Америка
Снимка: NetCredit

Вижте повече за най-старите ресторанти в страните по света от цветните карти в галерията по-горе, както и в сайта на NetCredit.