На 20 март в 11:35 часа българско време настъпва астрономическата пролет. И както се казва - "Да се хванем за зелено".

С настъпването на пролетта на масата ни все по-често ще присъстват листни зеленчуци, храни, които са зелени, салати, бистри супи. Като цяло тенденцията е храните да стават по-леки и да са приготвени със сезонни продукти - пресен лук, репички, спанак, рукола, коприва и др. За декорация могат да се добавят цветове от цъфнали дървета и цветя.

Снимка: istockphoto.com1. Копривата е един от полезните и вкусни дарове на пролетта. В магазините може да се намери в пакетчета. Внимателно я почистете от изсъхнали листа преди да я готвите. Изрежете и стеблата, защото те придават горчив вкус. 

2. През пролетта организмът ни има нужда от още повече витамини и слънце. Доставяйте си ги с пресни зеленчуци и разходки на въздух. Леките супички могат да заменят ястията с червени меса и сосове, които сме хапвали по-често през зимата. 

3. Спанакът е другото "оръжие" на пролетта, което ни прави здрави и силни. Пролетната баница можете да консумирате както топла, така и студена. Най-подходящата добавка към нея си остава киселото мляко.

4. В тази свежа пролетна салата има хрупкави кръгчета репички, бейби спанак и пресен лук. 

5. Освен приятните слънчеви дни и вкусни храни, пролетта идва и с малко умора. за да я преборите, пригответе си тази салата от плодове и зеленчуци.