Хубавото на пролетта е изобилието от зеленолистни, което ни дава - киселец, лобода, див чесън, лапад и т.н. Те са източник на витамини C, E, калий, различни минерали, соли, както и белтъчини. С пресните зелении най-често се правя баници или се добавят към ястия с ориз, елда, гъби, картофи. Тази рецепта е за типична, лека, пролетна супа, която ще ви даде много сили и свежест.
Съставки
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 2 с.л. Магданоз
- 1 ч.ч. Кисело мляко
- 1 бр. Яйце
- 2 с.л. Бял ориз
- 1 с.л. Брашно
- 2 с.л. Олио
- 1 връзка Пресен лук
- 1 връзка Лапад
- 1 шепа Киселец
- 2 шепи Бейби спанак
- 1/2 ч.л. Сол
- 1 връзка Лобода
Начин на приготвяне
- 1. Измийте всички зеленчуци с обилно количество вода. Нарежете ги на ситно и ги сложете в голяма тенджера. Добавете олиото и задушете, докато омекнат.
- 2. Поръсете с брашното и разбъркайте.
- 3. Налейте 5 ч.ч. вода и когато сместа заври, добавете ориза и солта. Гответе 15 минути и отстранете от котлона.
- 4. Направете застройка с разбитото яйце, смесено с кисело мляко.
- 5. Поръсете с черния пипер и ситно нарязания магданоз преди да сервирате.