Световният ден на грижата – 7 юни, е подходяща възможност за всеки да се погрижи първо за себе си.

Всички прояви на грижа – по-големите или по-малките жестове към любимите хора, са изключително важни особено в моментите на по-силни сътресения. Хората имат нужда от това да се усещат подкрепяни и споделени.

Как обаче да се грижите за околните, ако вие самите не се чувствате достатъчно добре?

В нашия забързан и често изискващ много усилия свят, грижата за себе си не е просто лукс, а необходим компонент за поддържане на физическото, психическото и емоционалното ни здраве. То обхваща широк спектър от дейности и практики, които хората предприемат, за да се грижат за своите тела, умове и духовност.

Грижата за себе си включва отделяне на време за себе си и приоритизиране на личните нужди. Тя може да започне с палки стъпки и да се превърне в ежедневна рутина.

Защо да не започнем със закуската?

Ето как можете да отслабнете като положите грижи за себе си и си направите здравословна протеинова закуска:

Омлетът е чудесен начин да осигурите на тялото си нужния протеин. Това ястие е идеално за изграждане и укрепване на мускулите и възстановяване. Обикновеният омлет обаче бързо става скучен и затова е необходимо понякога да променяте класическата рецепта, като добавяте различни съставки.

Средиземноморски омлет със спанак и маслини

Снимка: iStock

Ако не знаете как да увеличите количеството зеленчуци, които консумирате, използвайте тази рецепта. Омлетите в средиземноморски стил съдържат протеини, антиоксиданти и фибри, както и здравословни мазнини от масло и маслини. Освен това фибрите и мазнините ще ви накарат да се чувствате сити по-дълго. Ако искате да увеличите калориите, протеините и мазнините, можете да добавите сирене фета или авокадо към този омлет. Можете да използвате пресни нарязани домати. Основното нещо е да не забравяте да поставите листата спанак в яйчената смес, когато я изсипвате в тигана.

За да направите самия омлет, ще трябва да разбиете яйцата, млякото, солта и черния пипер. След това да изсипете сместа в загрят и намаслен тиган. Но прочетете с какво следващите вариации на омлета се различават.

Омлет в мексикански стил с халапеньо

Снимка: iStock

За да направите мексиканския омлет, който ще ви помогне да сте сити през първата половина на деня, трябва да си подготвите яйца, домати, чушки, лук и малко натрошено сирене и халапеньо.

Смята се, че пикантните храни могат да ускорят метаболизма ви, което означава, че закуската като тази може да ви помогне да поддържате желаното тегло. Друго предимство на халапеньото е, че не е необходимо да използвате сол и черен пипер в рецептата. Ако доматите са узрели и вкусни, не е нужно да ги пържите с омлета, а го сервирайте пресни заедно с билки – например лук и кориандър.