Всички мъже, които са решили да поведат неравна битка с пушенето, имат още една причина да положат усилия в тази посока – оказва се, че спирането на цигарите може да подобри сексуалния им живот.

Американски учени установиха, че мъжете, успели да се преборят с вредния навик, подобряват сексуалния си живот – нещо, с което не могат да се похвалят останалите, които отново запалват след като са преминали програма за отказване.

За целите на изследването изследователката Синди Местън от университета в Тексас, щата Остин, изследвала 65 мъже, които не страдали от импотентност в рамките на осемседмична програма за отказ от пушенето чрез никотинови лепенки, съобщава БГНЕС.

Преди, на половината от лечението и няколко седмици след това учените заключили мъжете в лаборатория и им показали филм със секс сцени. Докато участниците гледали филма, била измерена степента на възбуда при всеки от тях. Освен това те попълнили въпросници за общото си сексуално здраве.

В края на изследването 20 мъже не били палили цигара поне от една седмица, а 45 продължавали да пушат. Отказалите цигарите показали по-голяма и по-бързо постигната възбуда от пушачите.

Мъжете, които отказали вредния навик, не съобщавали за по-добро представяне в спалнята, но според учените е необходимо малко време преди подобренията, наблюдавани в лабораторията, да се пренесат в реалния живот.