Филипинското издание на VOGUE разкри, че Апо Уанг-Од е звездата на корицата на априлския брой на списанието. 106-годишната татуистка от Филипините е най-възрастният човек, появявал се някога на корицата на VOGUE.

Уанг-Од, известна също като Мария Оги, усъвършенства изкуството на ръчното рисуване на татуировки още от тийнейджърска възраст, учейки се под ръководството на баща си.

Живее в планинското село Бускалан, на около 15 часа северно от Манила, в провинция Калинга, и е смятана за най-стария мамбабаток - или традиционен Калинга татуист, в страната.

Навремето ръчно изработените татуировки, които Уанг-Од прави само с помощта на бамбукова пръчка, шип от дървото помело, вода и въглен, са били изработвани от местните воини Бутбут.

Сега голяма част от клиентите ѝ са чуждестранни посетители, които търсят характерните за нея геометрични мотиви.

"Обявена за последния мамбабаток от своето поколение, тя е отпечатала символите на племето Калинга, означаващи сила, храброст и красота, върху кожата на хиляди хора, които са направили поклонение до Бускалан", се казва в публикация на изданието в социалните мрежи.

Изкуството може да се предава само на кръвни роднини и Уанг Од от няколко години обучава внучките си Елианг Уиган и Грейс Паликас.

"(Всичките ми приятели, които правеха татуировки) починаха", казва Уанг Од пред CNN Travel през 2017 г.

"Аз съм единствената жива, която все още прави татуировки. Но не се страхувам, че традицията ще приключи, защото (обучавам) следващите майстори на татуировки. Традицията ще продължи, докато хората продължават да идват да си правят татуировки", допълва тя.

"Докато виждам добре, ще продължавам да правя татуировки. Ще спра, когато зрението ми се замъгли", категорична е тя.

Главната редакторка на Vogue Филипини Беа Валдес заяви, че служителите на изданието са решили единодушно, че Уанг-Од трябва да се появи на корицата, пише още БГНЕС.

"Сметнахме, че тя представлява нашите идеали за това, което е красиво в нашата филипинска култура", казва тя.

"Вярваме, че понятието за красота трябва да се развива и да включва разнообразни и всеобхватни лица и форми. Това, за което се надяваме да говорим, е красотата на човечеството", допълва Валдес.

Преди появата на Уанг-Од във VOGUE Филипини рекордът за най-възрастен модел на корица на Vogue се държеше от актрисата Джуди Денч, която се появи на корицата на британския Vogue през 2020 г., на 85-годишна възраст.