Тя излъчва непринуденост, класа и мекота. Една фина дама, за която говори цяла Украйна и не само. Излъчването й, харизмата и стилът й направиха впечатление и извън границите на страната, в която напоследък по-често от птици летят бомби. Олена Зеленска е корица на "Vogue". 

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, който е дългогодишен комедиен сценарист, винаги е предпочитала да стои зад кулисите. Когато мъжът до теб обаче е политик, и то начело на държава, която всячески преследва свободата си, трябва да забравиш за това скрито място.  

"Това бяха най-ужасните месеци в моя живот и в живота на всеки украинец", каза тя за изданието. "Честно казано, не мисля, че някой е наясно как сме се справили емоционално. Ние очакваме с нетърпение победата. Не се съмняваме, че ще победим. И това е нещото, което ни кара да продължаваме."

И ако срещите на повечето звезди, снимали за списанието, стават в техните имения, в компанията на фризьори, гримьори и кана сангрия например, Олена Зеленска дава своето интервю в силно охранявано място, до което се пътува с часове, има множество контролно-пропускателни пунктове и лабиринт от затъмнени коридори, застлани с чували с пясък и войници.  

Наскоро тя пътува до Вашингтон, където се срещна с президента Байдън, първата дама д-р Джил Байдън и държавния секретар Антъни Блинкен.

Снимка: Getty Images

В обръщението си към Конгреса тя заяви, че говори като майка и дъщеря, а не само като първа дама.  

Показа снимки на украински деца, убити от руски ракети, сред които и четиригодишно дете със синдром на Даун. 

Моля за нещо, което никога не бих искала да поискам: Искам оръжия - оръжия, които няма да се използват за водене на война на чужда земя, а за защита на собствения дом и правото да се събудиш жив в този дом.

Не е ясно дали Зеленска или нейният съпруг ще убедят западните съюзници на Украйна да се включат още по-дълбоко в един конфликт, който не показва признаци на скорошно разрешаване.

Независимо дали това посещение ще доведе до очаквани резултати, то беше една своеобразна поанта за силата на имиджа. Тогава, когато хората имат значение. Тогава, когато не казваме "какво тук значи някаква си личност", защото незаменими хора няма. Но има неповторими!

Появата на Олена Зеленска в модното издание не е самоцелно. 

Тетяна Соловей, бивша редакторка на Vogue Украйна, живееща в Лондон, казва, че е от решаващо значение. женските гласове в тази война да бъдат чути

В началото на юни, в една от първите си публични изяви след инвазията, Зеленска отдава почит на около 200 украински деца, загинали във войната, като произнася реч пред тълпа, включваща опечалени родители, пред киевската катедрала "Света София".

Тя ръководи активности за обучение на специалисти по психично здраве и за обучение на лица, които са на първа линия, включително учители, фармацевти, социални работници и полицаи. 

За известно време Зеленска не може да общува със съпруга си, нито с родителите си. 

Преди войната тя е разговаряла с майка си по телефона всеки ден. "Дори не знам как щях да преживея тези месеци, ако бяхме разделени", казва тя за децата. От съображения за сигурност президентът все още не е успял да види децата. 

Когато Зеленски решава да се кандидатира за президент, съпругата му била разстроена.