Разходихме се до „Lavanda” в един приятен слънчев следобед и не се разочаровахме – получихме рецепта за майсторско приготвяне на патешки гърди, снимахме целия процес, опитахме резултата и успяхме да се запознаем с Деница Дойчева – сърце и двигател на ресторанта.

Историята й е любопитна - открива любовта си към готвенето съвсем случайно – докато е на бригада в САЩ. Без да се бави превръща страстта си в сертифициран занаят – завършва „Кордон Бльо” в Орландо, Флорида, а в момента е обратно в България, където е мениджър и главен готвач на едно от най-симпатичните заведения за хранене в София – „Lavanda”.

Споделя, че името не е случайно: „Lavanda е лавандула на италиански – любима моя подправка, освен това харесвам лилавия цвят. Хареса ми и защото звучи женствено - исках да е нещо свързано с мен и отговаря на моята същност.


Преди да застане начело на “Lavanda” придобива сериозен опит – освен в ресторанти отвъд Океана, е била главен готвач на „едно малко ресторантче, изпреварило времето си.” То залага на биокухня, „в едни времена преди 3 години, когато тя още не беше толкова популярна, както сега.” След това става един от важните хора за популяризиране на японската кухня у нас – отваря първия суши бар на “Капитан Кук”, „после втори, третия, четвъртия… и предадох щафетата. Сушито вече е много популярно и ми стана безинтересно. Затова в “Lavanda” няма суши – опорочи се идеята му.” – усмихва се Деница.


Казва, че не е лесно да си начело на подобен тип заведение, защото българинът не обича да експериментира и държи на традиционната кухня – „Слава богу, по-младите хора са склонни да разчупят стереотипите си и да опитат нещо различно.”

Иначе най-важното според нея е качеството на храната – лично подбира всички продукти и държи да са първа класа. „Работим с много малко продукти, които са добри и известни по цял свят, защото вносът им е труден, а това, което все пак го има тук, е много скъпо – заради всички такси по пътя. Затова съм се насочила към родни ферми и производители – първо, за да подкрепяме българското и второ, защото когато продуктите не са пропътували 20 000 км. в замразено състояние, са значително по-качествени и по-полезни.”

Сходни са причините, заради които менюто в “Lavanda” се сменя според сезонните плодове и зеленчуци – 4 пъти годишно – „Смятам, че в България те са основното ни богатство и трябва да бъдат използвани.” казва Деница.

Важно е и клиентите да се чувстват добре – „Опитваме се да накараме хората да се почувстват уютно, у дома си. Отношението към гостите ни не е сервилно. Имаме и комплименти, които даваме на всеки клиент - хляб и вода за „добре дошли”, целувки за „довиждане - стараем се да създаваме приятелска атмосфера.” – усмихва се Деница.

 

Патешко филе на плоча, ризото със сусамова паста, сотиран спанак и терияки сос



„Много хора казват, че не обичат патешко, но според мен причината е, че не е било приготвено както трябва. Доста капризно месо е – ако се препече или е сурово, е жилаво. Средно изпечено е идеално, защото тогава е крехко и приятно. В случая прибавяме само сол и пипер, след това го запичаме на плоча.”

„Спанакът се задушава само с бульон, защото добавяме накрая сос Терияки – при нас е домашно приготвен, но в магазините има и готов. Този сос е много притен на вкус - прави се на основата на соев сос със захар.”

„Ризотото се приготвя за около 15 минути по стандартен начин. Когато е почти готово към него се добавя сусамова паста – разбърква се добре и се слага на котлона, докато не се сгъсти.”

След това се аранжира – първо се слага спанакът, след това ризотото, най-отгоре е нарязаното патешко филе. За финал всичко се залива със сос Терияки и за красота - слагаме листенце босилек.

Да ви е сладко!

Още рецепти >>

"Lavanda" се намира на ул. "Иван Шишман" 12